Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

ÇOCUKLAR NASIL ÖDÜLLENDİRİLMELİ

Tepki Skoru
0
ÇOCUKLAR NASIL ÖDÜLLENDİRİLMELİ?
Psikologlar, çocukların maddi anlamda değil, duygusal anlamda ödüllendirilmeleri gerektiğine dikkat çekiyorlar...

Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Uzmanı Osman Abalı, anne babaların genel anlayışının, iyi bir şey yaptığında çocuğu maddi anlamda ödüllendirmek olduğunu belirterek, ''Çocuğa verilen en iyi ödüllendirme, maddi değil duygusal ödüllendirmedir'' dedi .

Abalı, hayatın ilerleyen aşamalarında çocuk gelişiminin bazı yönlendirmelere ihtiyaç duyduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

''Çocuk davranışlarının şekillenmesinde, çocuğun başarılarının, doğru davranışlarının ve onaylanması gereken tavırlarının ödüllendirilmesi önemlidir. Nasıl ki istenmeyen davranışların ve yanlışların kalmaması için cezalandırma yönteminin uygun şekilde uygulanması önemliyse, aynı şekilde ödüllendirme yönteminin de uygun kullanılması çocuk eğitimi açısından önemlidir.''

''GÜZEL SÖZ EN GÜZEL ÖDÜLLERDEN BİRİDİR''

Çocuğu ödüllendirmenin derecesi ve şeklinin, yaş ve ailenin durumuna göre genelde değişiklik gösterdiğini anlatan Abalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''En iyi ödüllendirme, maddi ödüllendirme yerine duygusal ödüllendirmedir. Çocuğun bu türlü bir ödüllendirmeye alıştırılması da oldukça önem taşır. Anne babaların genel anlayışı, çocuğa maddi hediye ve bir şeyler almanın sanki en iyi ödüllendirmeymiş gibi algılanmasıdır.

Bu şekilde devamlı bir şeyler alınmaya ve verilmeye alıştırılan çocuk ise gün gelecek en iyi ve en pahalı hediyelerle bile doyum bulamayacaktır. Ama anne babasının okşaması, kucaklaması, gezdirmesi, onunla oynaması, ona güzel sözler söylemesi şeklindeki ödüllendirme ise en sağlıklı ve en başarılı ödüllendirmedir.''

''VERİLEN SÖZ TUTULMALI''

Anne babaların bu türlü bir duygusal ödülün yanı sıra imkanları ölçüsünde ek hediyeler vermesinin de çocuğu ödüllendirmenin diğer yolu olduğuna dikkat çeken Abalı, ''Anne babaların, çocuklara alınan hediyelerde maddi büyüklük yerine, manevi değeri ön plana çıkarmaları uygun olur. Bazı anne babalar bunu yapsa bile günümüzün tüketim toplumunda çevresinden ve arkadaşlarından etkilenen çocukları yönlendirmek anne babalar için hayli zor olacaktır'' dedi.

Anne babaların ödüllendirmeyi belli bir hedefe ve başarıya yönelik yapmalarının, o hedeflere ulaşılmayı kolaylaştıracağını dile getiren Abalı, verilen sözlerin de kesinlikle yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

SİZLER BU KONUDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Tepki Skoru
0
Bence De Maddi Odullerden Cok Cocugu Sevdigimizi Belirtecek , Bunu Ona Hissettirecek Bir Odul Vermemiz Gerekmektedir. Bir "SENİ SEVİYORUM" Sözü Ya Da "AFFERİN" Sözü Genellikle En Iyi Ödüllendirme Olmaktadir.

Maddi Ödüllerde De Yapmasini Istemediginiz Seyleri "1 Seferlik Yapabilirsin" , "Bu Seferlik Yapabilirsin" Seklinde Yapmasina Izin Vermeniz Cocugun Kafasini Karistirabilir. Ya Da Eger Iyi Birsey Yaparsam Bana Yasak Olan Seyleri Yapmama Izin Verirler Diye Dusunebilir.

Ya Da Yemesini Istemediginiz , Ona Zararli Olacagini Dusundugunuz Seyleri Hediye Olarak Vermeniz Cocugu Ikileme Dusurebilir. (Mesela Cocugun Abur Cubur Yemesini Istemiyip O Gün Uslu Durdu Diye Ödül Olarak Çikolata Almak)

Tepki Skoru
0
fazla aşırı takdire kaçmadan evet! bu ödüllendirme yöntemi bencede doğru! hata yaptığındada konuşmak çok iyi bir yöntem!konuşurken gözlerine bakınca çocuk daha dikkatle dinler. benim ödülüm; alkış,yıldız vermek,annesi yanında bu doğru hareketini anlatmak, gibi. O an ne gerektiriyorsa en güzel şekilde değerlendiririm!benim için öğrencilerimin güzel davranışı çok önemli. bu gün A. BUĞRA yemeğini yedi çok mutlu oldum.:eek:pucuk:

Tepki Skoru
0
EVET BENİM OĞLUMDA BİR ÖPÜCÜĞÜMLE EN BÜYÜK ÖDÜLÜ VERDİĞİMİ HİSSEDİYORUM

Tepki Skoru
0
bir alkışın bir aferinin zaten onlar için değeri çok çok farklı....

Tepki Skoru
0
bence de duygusal olarak ödüllendirilmeli çünkü doyumsuz olmadıkları tek ödül türü.hediyeler belli bir süre sonra cazip gelmiyor.Ama arada sırada hediye de almak etkili oluyor.hediyeyi çoğunlukla herkesi ödüllendirirken veriyorum

Tepki Skoru
0
Asuman 'a katılıyorum.Hele arkadaşlarının arasında alkışlanmak,takdir görmek çocuklar için çok daha etkili oluyor.Ayrıca anne babaların yaptıkları yanlış ödüllendirmeler sonucu (maddi ödül) bir müddet sonra çocuk aldığı ödülün üzerine çıkılmasını talep edebiliyor.Buda ebeveyn için zor durumların başlangıcı çocuğa hakimiyetin azaldığı anlar olarak geri dönüyor.

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle