Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Çocuk yetİŞtİrmede dİkkat edİlmesİ gereken noktalar...

Nihal EROĞLU

YÖNETİM EKİBİ
Yönetici
Katılım
25 Nis 2006
Mesajlar
5,063
Tepki Skoru
25
Puanları
38
ÇOCUK YETİŞTİRMEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
ÇOCUK YETİŞTİRMEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Çocukluk, bireyin yaşamında kişiliğin oluşumu ve ruhsal gelişimi açısından çok önemli bir dönemdir. Ana-babaların gerek birbirlerine karşı, gerekse çocuklarına karşı olan tutum ve davranışları çocukların ruhsal gelişiminde büyük önem taşımaktadır. Birbirlerine karşı saygı ve sevgi besleyen ve bunu hareketleri ile de dışa vuran aileler çocuklarına karşı da bu şekilde davranacak ve onun kişiliğinin iyi yönde gelişmesi için katkıda bulunacaklardır. Kişilik gelişimi yaşam boyu devam eder, ancak temeli çocukluk döneminde atılır. Çocuğa yöneltilen davranış ve ona karşı takınılan tavır, ilk yaşantıların örülmesinde ve sonraki davranışların şekillenmesinde büyük önem taşımaktadır. En önemli husus anne babaların davranışlarının sürekli ve kararlı olmasıdır. Çocukların kişiliklerine saygı duyan, onların beğenmedikleri davranışlarını ve hatalarını onlara kırmadan ve ikna ederek anlatan ana-babalar sağlıklı bir çocuk yetiştirme konusunda daha şanslıdırlar. Bunun yanında çocuklarının davranışlarını destekleyen, onların zor zamanlarında yanlarında olan ancak bunu yaparken de her şeyi onun adına yapmayan, kendisinin deneyip yanılmasına izin veren aileler çocuklarının daha güvenli yetişmesine katkıda bulunmuş olacaklardır.
Çocuk büyütmenin tek bir doğru yolu yoktur. Her ana-babanın kendi biricik üslubu olmakla birlikte genelde 3 tip aile tutumu öne çıkmaktadır:
1)Otoriter tutum: Bu tutumu benimseyen ebeveynler koydukları kurallara çocuklarının koşulsuz uymasını ve itaat etmesini beklerler. Çocuklar kurallara uymadığında ceza uygulanır. Ebeveynler çocuklarıyla pek fazla görüş alışverişinde bulunmazlar, daha çok çocuklarından söyledikleri her şeyi sorgulamadan kabul etmesini beklerler. Bu tutumla yetişen çocuklar kötü muameleye maruz kalmaktan korktukları için ana-babaya karşı edilgen, uysal ve erdemli olmaktadırlar. Fakat içten içe anne babaya karşı düşmanlık duyguları geliştirirler. Günlük faaliyetlerde utangaç, çekingen, isteksiz, kendini iyi ifade edemeyen çocuklar olurlar. Özellikle erkek çocukların saldırganlık eğilimleri yüksek, benlik saygısı ise düşük olur. Yardım duygusundan uzak, sinirli, inatçı, hırçın, uyumsuz olabilirler. Kurallara uymayan veya otoriteye boyun eğen, kendi duygu ve düşüncelerini ifade edemeyen bir kişilik geliştirebilirler.
2)İzin verici tutum: Çocuklarına çok fazla özgürlük verirler, çok az kural vardır, çocuklarını hiçbir şekilde kontrol etmezler ve bazen de ihmale varan bir hoşgörü ile davranırlar. Aynı zamanda çocuklarına karşı sıcak ve sevecendirler. Çocuklarının bütün kararlarını kendilerinin vermesini beklerler. Bu tutumu sergileyen ebeveynlerin çocukları olgun davranmazlar, kendi dürtülerini kontrol edemezler, bağımlıdırlar ve benlik kontrolü düşüktür. Eleştiriye açık olmadıkları için kendilerini geliştiremezler. Kuralsızlığa alışan çocuklar, okuldaki kurallarla karşılaşınca okula ve arkadaş çevresine uyum sağlamakta zorluk çekebilirler. Bencil, sorumsuz, kırılgan, her dediğinin anında olmasını isteyen, sabırsız, şımarık olabilirler.
3)Demokratik tutum: Sevgi, saygı, huzur, güven ve şeffaflık olan ailede çocuk tüm yönleriyle kabul edilir. Ayrıca gerekli olduğunda çocuktan kurallara uyması istenir. Anne-baba davranışlarıyla çocuğa uygun birer model, çok iyi rehberdir. Çocuğa yol gösterir ama alacağı kararlar konusunda çocuğu serbest bırakır. Sıcak ve ilgilidirler. Sabırlı bir şekilde çocuklarını dinlerler, aile içinde verilecek olan kararlarda çocuklarının görüşlerini alırlar. Demokratik ve güven verici bir ortamda yetişen çocuk, kendine ve çevresine saygılı, sınırları bilen, aktif, fikirlerini rahatlıkla söyleyebilen, kişilik ve davranışları açısından dengeli, sorumluluk duyguları gelişmiş, hoşgörülü, işbirliğine hazır, arkadaşlarıyla dostça geçinen, ebeveyniyle işbirliğine açık, duygusal ve sosyal açıdan dengeli ve mutlu bir birey olarak yetişir. Aynı zamanda bu çocuklar hem sosyal hem de zihinsel açıdan olumlu yönde gelişir. İlgili ve başarılı olma güdüleri yüksektir.
Demokratik ailelerde yetişen çocuklar, otoriter ya da izin verici ailelerde yetişen çocuklardan, akademik yeterlik, sosyal gelişim, benlik saygısı ve ruh sağlığı gibi yönlerden daha olumlu şekilde gelişmektedir. Genel olarak demokratik ebeveynlerin sosyal olarak aktif, bilişsel olarak yeterli çocuklara sahip oldukları, otoriter ve izin verici ebeveynlerin ise daha olumsuz özellikleri olan çocuklara sahip oldukları gözlenmektedir.
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst