Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Çocuğunuza Yaptığınız Duygusal Şantaj Hasara Yol Açar

Katılım
13 Tem 2006
Mesajlar
495
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
40
Çocuklarınıza yaptığınız her duygusal şantaj hasara yol açar

Birçok anne çocuklarına, “Canımdan bezdirdiniz, yataklara düşeceğim”, “Konuşmayın benimle, ben sizin anneniz değilim”, “Ben ölürsem kime anne diyeceksiniz bakalım” sözleriyle duygusal şantaj yapar.

Anne-baba olmak maddi ve manevi fedakarlık isteyen zor bir meslek. Yüce Yaratıcı’nın emaneti olan çocuklarınızın hem fiziksel birtakım ihtiyaçlarını karşılayacaksınız hem de duygusal gereksinimlerine cevap vereceksiniz. Modern çağın getirmiş olduğu birtakım yaşam stresleriyle gerginleşen ilişkilerde, soğukkanlı, sabırlı, eğitimli anne-babalar bile zamanında yapılan uyarılara aldırmayan, içinden gelen coşkun duygularını yaramazlıklarıyla birleştiren afacan çocuklara zaman zaman yüksek sesle çıkışmak, bağırmak ve birtakım fiziksel şiddet uygulamak durumunda kalabiliyor. Çocuklar yaramazlık yaptığında kimi ebeveynlerin çocuğun poposuna şefkatli bir kuvvet uygulamaları mazur görülebilir; ancak bunun dışındaki çocuğa uygulanan aşırı fiziksel şiddet ağır dramatik sonuçlar doğurabilir. Anne babaların üzerinde durması gereken diğer bir konu da çocuğa uygulanan duygusal şiddet. Çocuk yediği bir tokadın acısını kısa bir sürede unutabilir, oysa çocuğun maruz kaldığı duygusal şiddet, fiziksel şiddetten çok daha ağır sonuçlara yol açabilir.

Duygusal şantaj çocuk üzerinde ne tür sonuçlar doğurur?

Duygusal şiddet, ebeveynlerin çocuklarına olan sevgilerini silah olarak kullanmaları, sevgi göstermemeleri, aşağılama, devamlı eleştirme, başkalarının önünde küçük düşürme, tehdit, gururunu incitme gibi ruh sağlığını bozucu eylemler duygusal şiddet kapsamındadır. Çoğu annenin ağzından dökülen şu cümleler, çocuğa yapılan duygusal şantaja iyi birer örnek:

“Beni üzün siz! Annesiz kalırsanız görürsünüz”, “Canımdan bezdirdiniz, yataklara düşeceğim”, “Konuşmayın benimle, ben sizin anneniz değilim”, “Ben ölürsem kime anne diyeceksiniz bakalım, üvey anne elinde büyürseniz değerimi anlarsınız” gibi sürüp giden yalvarmalar ve yakınmalarla kısa bir süre için çocuğunuzu tedirgin ederek uslandırabilirsiniz. Ancak uzun vadede bu tür yanlış disiplin uygulamaları çocuğun ahlak ve vicdan gelişimini olumsuz etkiler. Özellikle Yüce Yaratıcı’nın ismiyle çocukları korkutmak kalıcı tedirginliklere sebep olur. “Allah her yaptığını görür, cehennemin alevleri içinde yanarsın, ağzın yüzün çarpılır taş olursun” gibi sözler küçük çocukları çok ürkütür. Allah (cc)’ı acımasız bir varlık olarak tanırlar.

Tıpta en değerli tedavi yöntemlerinden biri rahatsızlığı önlemektir, koruyucu hekimlik yapmaktır. Mesela aşı en iyi ilaçtır. Rahatsızlık, ortaya çıkmadan engellenir. Burada da aynı durum söz konusu. Öncelikle ebeveynlerin bilinçlenmesi gerekiyor. Bunun için ailede çocuğun güvenlik ihtiyacı karşılanmalı. Çocuk seviliyorsa ve bunu da ona hissettiriyorsanız, genel olarak uyumlu, hoşgörülü düzgün bir insansanız kızgınlık anındaki tepkileriniz fiziksel olabilir. Bunun için kendinizi suçlamanıza gerek yok. Bunun dışında kendini tutamayan, her defasında fiziksel ceza uygulayan ve öfkesini kontrol edemeyen ebeveynler yıkıcı olabiliyor. Bu durumda üçüncü şahıslardan yardım gerekebilir. Bunun için aileler, danışmanlık hizmetleri veren rehberlik araştırma merkezleri, halk eğitim merkezleri, okulların psikolojik danışma ve rehberlik servisleri, çeşitli sivil toplum kuruluşlarından yararlanabilirler.
 
Katılım
1 Haz 2006
Mesajlar
473
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
47
Bu güzel paylaşımın için teşekkürler...:)
Benim bi tanıdığım, çocuğu her yaramazlık yaptığında ya da annesini dinlemediğinde annesi ona "ben ölüyüm mü? ben ölüyüm mü?" diyordu.
Sonuçta çocuk şimdi 14 yaşında ve panik atak. Doktoru, çocuğun aşırı bi ölüm korkusu olduğunu söylemiş. Tabii anne, "bu çocuk neden böyle oldu" diyip duruyor. Gerçi ben ona söyledim, çocuğunu küçükken bu şekilde korkuttuğunu. Ama kesinlikle kabullenmek istemiyor. Çocuk annesinin bilinçsizliğinin kurbanı oldu işte.:(
 
Katılım
13 Tem 2006
Mesajlar
495
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
40
yazık ya kıyamam. Herşey ailede bitiyor işte. Toplumun temeli aile. Önce anne babaları bilgilendirmek lazım. Benim çalıştığım okulda bi rehperlik öğretmeni var ama (ilkokulun anasınıfında çalışıyorum) yeterli değil. Okulöncesi rehperlik konsunda fazla etkin değil.
Bende sitemizden, internetten bulduğum ve velilerime bilgi verebileceğine inandığım yazıları indirip dağıtıyorum.
İnşaallah okuyorlardır.Elimden gelen bu.
 
Katılım
23 Ara 2006
Mesajlar
274
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
43
Teşekkürler paylaşım için. Geçekten de duygusal santajın ,fiziksel şiddetten bir farkı yoktur. İkisinde de çocuğa aşagılanmayı korkuyu öğretiyoruz. Sonuçta bu da şiddetin bir çeşidi ama çoğu aile bunu yaparken ya da bu tip şeyler söylerken çocuğuna bu kadar zarar verebileceğinin farkında değil. Onun için bilinçlenmek ve eğitim eğitim ....
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst