Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

BOĞULMALAR

Tepki Skoru
0
Boğulma

Yaşam için gerekli temiz havanın alınıp kirli hava olarak geri atılmasına SOLUNUM, çeşitli nedenlerle solunum durması haline de boğulma denir.

BOĞULMA NEDENLERİ :

— Solunum yolu; şuursuz olarak dilin arkaya gitmesi, başın öne doğru bükülmesiyle, yabancı cisim, takma dış, ağızda biriken kan veya solunum yollarının yaralanması, ses tellerinin şişmesi ya da kasılması gibi nedenlerle tıkanabilir.
— Çeşitli zehirli gazlar, kafa yaralanmaları gibi nedenlerle santral sinir sisteminin çalışmasının yavaşlaması, suda veya iple boğulmalar nedeniyle solunum yavaşlar veya durur.
— Kalp durması, şok durumu, elektrik çarpması, karbon monoksit zehirlenmesi nedeniyle de solunum durabilir.
— Göğüs duvarının delici yaralanmaları da boğulma nedenlerindendir

BOĞULMA (ASPHXA) BELİRTİLERİ :
Bunlar asfeksinin derece ve şiddetine göre ikiye ayrılırlar.
İlk aşamada görülenler :
— Baş dönmesi ve halsizlik.
— Nefes darlığı
— Nabızda sürat
— Kısmı şuur kaybı.
— Boyun damarlarında şişme.

— Yanak ve dudaklarda morarma ile birlikte yüzde kızarma, kan toplanması. Sonraki aşamalarda görülenler :
— Dudaklar, burun, kulaklar ve ayak parmakları mavimtırak gridir.
— Solunum kesik kesiktir veya hiç yoktur.
— Nabız yavaş ve intizamsızdır.
— Tam şuur kaybı vardır.

BOĞULMALARDA İLKYARDIM :
— Solunum yoluna kaçan cisimlerin solunum yolunu tıkaması halinde Heimlich Manevrası uygulayın. (Bebekler için Heimlich Manevrası) (Bilinçsiz yatan hastalarda Heimlich Manevrası)
— Bilinç kaybı olan hastanın ağız içini işaret parmağınızla temizleyin ve hastayı sırtüstü yatırın.
— Çeneyi yukarı kaldırın ve dili öne doğru çekerek solunum yolunu normal anatomik konuma getirin.
— Acil yardım isteyin.

— Suni solunum ve kalp masajına hazırlanın. Solunum yollarının açılması ilk üç dakika içinde yapılmalıdır, beyin daha fazla oksijensizliğe dayanamaz.

Suda boğulmada ilkyardım :
— Suda boğulma tehlikesi geçiren kişiyi karaya çıkarıp, sırtüstü yatırın.
— Yakasını, kemerini, gömleğini gevşetip açın.
— Takma dişini – varsa - çıkarın.
— Ağzının içindeki yabancı cisimleri temizleyin. Ağızdan ağıza yapay solunum yapın. Soluk verdiği zaman kişinin başını çabuk yana çevirin, bu hareketi 5-6 kez tekrarlayın. Böylece; fazla su köpürerek dışarı çıktığı gibi kişiye yeterli solunum da yaptırılmış olur.
— Daha sonra ıslak giysileri çıkarıp battaniyeye sarın.
— Yutulan suyu çıkartmak için iki elinizle karnın altından tutarak hastayı yukarı kaldırınız. Bu suretle hava yolundaki suların boşalmasına yardım etmiş olursunuz.

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle