SABUNUN İTTİĞİ TEKNE
Bir kibrit çöpünün ucunda,bıçakla küçük bir yarık açalım.Sonra da sabun kalıbından koparacağımız minik bir parçayı bu yarığa yerleştirelim.suyun üzerine koyacağımız bu ilkel kayığın kendiliğinden ilerlediğini göreceğiz.Bunun sebebi suyun yüzey geriliminin düşmesine sebep olan sabundur
ISLANMAYAN KAĞIT
Buruşturduğumuz kağıt,gazete weya peçeteyi bir bardağın içine yerleştirelim.Bardağı ters çewirerek tencere weya geniş bir kabın içindeki suya dik şekilde batıralım.Çıkardığımız bardağın içindeki kağıdın ıslanmadığını göreceğiz.Suyun bardağa girmemesinin nedeni bardağın içindeki hawadır.
YUMURTAMIZ BAYAT MI,TAZE Mİ?
Bir bardak tuzlu su su hazırlayıp içine yumurtamızı bırakalım.Taze yumurta suyun dibine çökerken,bayat yumurta yüzeye çıkar.Ortalarda kalması ise yumurtanın "eh işte" dedirtecek durumda olduğunu gösterir
CANLANAN MAYA
Bir kabın içine 4 çay kaşığı maya,dört yemek kaşığı ılık su ve iki çay kaşığı şeker koyarak akıcı bir karışım hazırlayalım.Karışımı bir şişeye doldurup ağzına da bir balon geçirelim.Şişeyi güneş gören bir pencere önüne,kaloriferin yanına veya ılık su dolu bir kabın içine koyup bekletelim.Bir süre şişenin içindeki karışımın büyüdüğünü,balonun ise şiştiğini göreceğiz.
(Hazırladığımız karışımla birliktemayanın içindeki bakteriler hızla şişmeye başlar ve balonu şişirir)
Bir kibrit çöpünün ucunda,bıçakla küçük bir yarık açalım.Sonra da sabun kalıbından koparacağımız minik bir parçayı bu yarığa yerleştirelim.suyun üzerine koyacağımız bu ilkel kayığın kendiliğinden ilerlediğini göreceğiz.Bunun sebebi suyun yüzey geriliminin düşmesine sebep olan sabundur
ISLANMAYAN KAĞIT
Buruşturduğumuz kağıt,gazete weya peçeteyi bir bardağın içine yerleştirelim.Bardağı ters çewirerek tencere weya geniş bir kabın içindeki suya dik şekilde batıralım.Çıkardığımız bardağın içindeki kağıdın ıslanmadığını göreceğiz.Suyun bardağa girmemesinin nedeni bardağın içindeki hawadır.
YUMURTAMIZ BAYAT MI,TAZE Mİ?
Bir bardak tuzlu su su hazırlayıp içine yumurtamızı bırakalım.Taze yumurta suyun dibine çökerken,bayat yumurta yüzeye çıkar.Ortalarda kalması ise yumurtanın "eh işte" dedirtecek durumda olduğunu gösterir
CANLANAN MAYA
Bir kabın içine 4 çay kaşığı maya,dört yemek kaşığı ılık su ve iki çay kaşığı şeker koyarak akıcı bir karışım hazırlayalım.Karışımı bir şişeye doldurup ağzına da bir balon geçirelim.Şişeyi güneş gören bir pencere önüne,kaloriferin yanına veya ılık su dolu bir kabın içine koyup bekletelim.Bir süre şişenin içindeki karışımın büyüdüğünü,balonun ise şiştiğini göreceğiz.
(Hazırladığımız karışımla birliktemayanın içindeki bakteriler hızla şişmeye başlar ve balonu şişirir)