- Katılım
- 8 Eyl 2008
- Mesajlar
- 53
- Tepki Skoru
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 36
isinan hava genİŞler
deneyin yapılışı :
cam boruyu veya pipeti tıpanın deliğinden geçirin. eğer delik ile pipet veya cam borunun arasından hava kaçma imkanı varsa bunu mum damlatarak önleyin.sonra bunu şekildeki gibi şişenin ağzından geçirin.ve su dolu kabın içine cam borunuzu veya pipetinizin ağzını şekildeki gibi yerleştirin. isınan havanın ısınınca genişlediğini doğrusu tüm ısınan maddelerin genişlediğini biliyoruz ama bunu ispat etmemiz gerekli. cam şişeyi elinizle ısıtın bir miktar gaz çıkışı gözlersiniz. daha fazla gaz çıkışı görmek istiyorsanız cam şişeyi şekildeki gibi bir mumla da ısıta bilirsiniz. böylece ısınan havanın genişlediğini deneydeki gaz çıkışı ile görmüş olduk.burada hava basıncıda artmıştır. bunun sebebi hava moleküllerinin ısınınca hareket enerjisinin artmasıdır.
denİzalti yapalim
malzemeler
plastik kola şişesi , su , damlalık
Şişeyi ağzına kadar suyla doldurun , damlalığa kafası dışarda kalabilecek şekilde su çekin. Şişenin ağzını kapatın.
sonra şişeyi elinizle sıkın .damlalık aşağıya doğru batmaya başladı mı? burada uyguladığı nız basınçla damlalığın içinde kalan az miktardaki havanın hacmi küçülecek dolayısıyla suyun k aldırma kuvveti azalıp dibe doğru batacaktır. denizaltılarda bu prensiple suya dalıp çıkarlar. not: eğer damlalık yerine serum şişelerine bağlanan ,damlalık bölümünü kullanırsanız çok daha net sonuç elde edersiniz.
uÇan pervane yapalim
en üstteki şekilde çizildiği gibi pervaneyi kartondan kesip resimde görüldüğü gibi bir kurşunkalem üzerine dolayın. meydana gelen pervaneyi, kalemi içinden çıkardıktan sonra, iki topluiğne ile kalemin silgisine tutturun.
ucunda pervane bulunan kalemi son şekildeki gibi iki avucunun arasında hızla döndürüp ve birden serbest bırakırsanız pervanenin havalandığını görürsünüz.
pervane dönerken havada yükselir, kalemi de birlikte kaldırır. (pervane ilerlemiyorsa kaleme ters dönme vererek deneyin)
pİng pong topunu kaldirin
bu şaşırtıcı deneyde, bir ping pong topunu üfleyerek kaldıracak ve havada durduracaksınız. kamışı makaranın içinden geçirin; öyle ki, kamışın 8 cm kadarı makaranın dibinden dışarı çıksın. kamışı makaraya bantlayın ve artanını kesin. raptiyeyi kartonun ortasına saplayın ve makarayı raptiyenin üzerine yerleştirin. kamışı üfleyin, makarayı kaldırın ve ping pong topunu gözleyin.
uÇan balon yapalim
hava ile şişirilmiş oyuncak balonun yükseklere uçup gitmediğini bilirsiniz. uçan balon hava ile şişirilmez. hidrojen denen, havadan 15 defa daha hafif bir gazla şişirilir. hidrojen gazı elde edip bir balonu bununla doldurabilir ve bir uçan balona sahip olabilirsiniz.
bu iş için biraz tuz ruhu, bir gazoz şişesi, bir balon ve biraz çinko (eski pillerden çıkarılmış parçalar) olabilir. kullanacağınız balonun eskiden şişirilmiş pörsük bir balon olmasına dikkat edin. Çinkoyu da küçük parçalar halinde alın. Şişeye önce çinko parçalarım atın. sonra üzerine tuz ruhu dökün (dikkat, tuz ruhu yakıcıdır).
hidrojen gazının çıkışı çok güzel bir şekilde görülür. bundan sonra içindeki havayı sıkarak çıkardığınız balonun şişenin ağzına takın. balon yeteri derece şişlikten sonra ağzını sıkıca bağlayın ve şişeden ayırın. balonu havaya bırakın.
yeterince şiştiyse uçtuğunu göreceksiniz.
havanın da kaldırma kuvveti vardır. hava kendinden daha hafif (daha az yoğun) olan cisimleri kaldırır, yükseltir.
eğer asit ve bazlar konusunu gördüyseniz asit ve bazların aktif metallerle hidrojen gazı çıkarttığınıda bilirsiniz.
kaplumbaĞa, kertenkele besleyelİm.
büyükçe bir karton kutunun tabanını keserek tahtadan oluşturduğunuz iskeleti de oluşturup İnce şeffaf naylonlara satıp, şekildeki düzeneği hazırlayın.
biraz iri kum veya küçük çakıl bulun. bunların arasına aynı irilikte ufalanmış mangal kömürü parçalan karıştırın. bu karışımı hafifçe ıslatın ve hayvan besleyeceğiniz alanın dibine 2 cm kalınlığında döşeyin. bunun da üzerine 3-4 cm derinliğinde nemli bahçe toprağı ekleyin. birkaç iri taş parçasıyla hayvan besleyeceğiniz alanın süsleyin. nemli yerlerden alacağınız karayosunlarını ve küçük bitkileri dipteki toprağa dikin. bir köşeye, su geçirmez bir kabın içine su koyun. sonra bir kara kaplumbağası, küçük bir kertenkele, bir semender veya küçük bir zehirsiz yılan gibi bir hayvan bulup hayvan besleyeceğiniz alanın koyun. hayvan besleyeceğiniz alanın ağzını yine bir plâstik parça ile kapatıp bağlayın.
besin olarak zaman zaman kıyılmış et parçalan, sinek, çeşitli böcekler verebilirsiniz. (kaplumbağa bitki yer.) ekmek atmayın.
yangin sÖndÜrme araci yapimi
yangın söndürme araçlarının temel görevi yanan cismin hava ile ilişkisini kesmektir. Çoğu zaman havadan ağır , yanıcı olmayan gazlardan ve diğer maddelerden faydalanır. karbondioksit havadan ağır ve yanıcı olmayan bir gazdır. aynı şekilde sabun köpüğünde havadan ağır bir maddedir. ve yangın söndürücü olarak kullanılabilir.
bu deneyi anne , babanızla veya öğretmeninizle bahçede yapmanız uygun olur.
mantar veya plâstik tıpalı büyükçe bir şişe bulduktan sonra tıpanın ortasından bir delik delin . deliğin kapanmasını önlemek amacıylada ince cam veya plastik bir boruyu açtığımız bu delikten geçirelim. Şişeye bir miktar sirke koyup , üzerine bir kaşık dolusu karbonat dökelim. zaman geçirmeden şişenin tıpasını takıp. Şişenin ağzını daha önce ateşlediğin gazete kâğıdına doğru çevirelim. karbonat ile sirke reaksiyona girip karbon dioksit gazı çıkaracaktır. havadan ağır olan bu gaz ateş ile havanın temasını kesip yaktığımız "zararsız-ufak"ateşin sönmesine neden olanaktır
bİrden soĞuma toprak oluŞumuna yardim eder mİ?
bu deney için bir ispirto ocağı, ceviz büyüklüğünde bir taş parçası (Örneğin kireçtaşı, kumlası), bir su bardağı ve bir maşa sağlayın. kaya parçasını alevde iyice ısıttıktan sonra içinde su bulunan bardağa birden bırakın kaya parçasının ufak parçalara ayrıldığını göreceksiniz.
Çöllerde de kayaların çok bulunmayış sebebi , sıcakken birden soğumadır. gündüz çok sıcak olan taşlar gece aniden bastıran soğukla çatlar ve parçalanırlar.
iŞik farkli ortamlarda yayilirken kirilir mi?
araç ve gereçler
Çay bardağı, su, kurşun kalem
deneyin yapılışı:
Çay bardağı içerisine su yokken kurşun kalemi koyarak bakınız. kalemin çay bardağı içerisindeki görüntüsünü incelersek kalemin görüntüsünde herhangi bir kırılma gözleyemeyiz.
sonra şekil ikideki gibi bardağa su koyarak kaleme bakınız. bardağa su koyarken kalemin duruşu değişmediği hâlde görüntüsü değişmiştir. su içindeki kalemden gelen ışığın, havaya çıkarken kırılması nedeniyle biz kalemi kırılmış gibi görürüz.
Şapkali mantarlar nasil ÇoĞalir?
malzemeler:
kültür mantarı, kâğıt bardak, su
deneyin yapılışı:
Çevrenizde bir kültür mantarı bularak şapka kısmının altına bir kâğıt yerleştiriniz. mantarın sap kısmını içinde su bulunan bir kaba oturtunuz. 3-5 saat bekledikten sonra kâğıdı çıkartınız.
kâğıt üzerinde siyah çizgiler hâlinde tozlar görürsünüz. Şapkanın alt yüzeyinde birbirine paralel uzanan perdeler vardır. perdelerin arasında spor keseleri bulunur. kâğıt üzerinde görülen tozlar spor keselerinin içinde bulunan sporlardır. olgunlaşan sporlar etrafa saçılır. uygun ortamlarda çimlenerek yeni mantarları oluştururlar
kaĞit yapimi
gerekli malzemeler:
eski gazeteler, bir parça çok ince delikli tel, bir kaç emici bez, plastik kova ve leğen, tahta kaşık yada mutfak robotu, toz boya (renkli kağıt yapmak için), naylon poşet, ağırlık (mesela kalın kitaplar)
yapılışı:
eski gazeteleri kovaya koyun, su ekleyerek bir gece bekletin. ertesi gün suyu süzün, ıslak gazeteleri tahta kaşıkla ezerek hamur haline getirin. ( bu işlemi eğer annenizde izin alabilirseniz mutfak robotunda yapabilirsiniz.1.şekil) kâğıdınızın renkli olmasını istiyorsanız, boya da katabilirsiniz. kağıt hamurunu leğene koyun ve eşit ölçüde su ekleyip karıştırın.
(2.şekil)teli karışımın içine sokup üzerinde kalan hamurla birlikte çıkarın.
(3.şekil)t temiz düz bir yere bir bez serin ve teli, kağıt hamurun bulunduğu yüzey alta gelecek biçimde çabucak bunun üzerine koyun. İyice bastırın ve hamur beze yapışınca kaldırın. hamurun üzerine ikinci bir bez örtüp tekrar bastırın. leğendeki hamur bitene kadar bir kat hamur, bir kat bez koyarak bu işlemi tekrarlayın. en üste naylon poşeti koyun.
(3. şekil)ağırlık yapması için kitapları üst üste dizin. bir kaç saat sonra kağıtları dikkatle bezlerden ayırın .
(4.Şekil) İyice kurumaları için eski gazete ya da kağıt havluların üzerine serin. yeni kağıtlarınız kullanılmaya hazırdır.
toprakta ve suda hava var midir?
bu deney için yarım bardak su ve bir avuç toprak hazırlayın. suyun içine toprağı atın. toprağı atmanızla beraber bir miktar gaz çıkışı görmüş olmanız gerekir. toprağın içindeki hava, bitkilerin büyümesi ve toprakta yaşayan diğer canlıların solunumu yönünden önemlidir.
yine aynı şekilde suyun içinde de hava vardır. bunu anlamak için şöyle bir deney yapabiliriz. bir bardağı yansına kadar soğuk su ile doldurup. su bardağını odanın bir kıyısında iki üç saat bırakalım. bardağın iç yüzünde hava kabarcıkları toplandığını görürüz. bu hava kabarcıkları suyun içindeki hava kabarcıklarıdır.
havanin bİr aĞirliĞi varmidir?
Çabuğu tam ortasından sağlam bir iplikle bağla ve bir yere asın. Çubuğun tam ortasına, askı ipi hizasına, kâğıttan katlanmış bir gösterge yapıştır. balonları aşağı yukarı aynı büyüklükte şişirip , eşit uzunlukta ipliklerle ağızlarını bağlayın.
sonra balonları iplerinden çubuğun iki ucuna asıp. Çubuğu terazi gibi dengeye şekildeki gibi getirin. balonlardan birinin boğazını makasla biryapacam kesip, balonu patlatmadan söndürün.
balondan hava çıktıktan sonra denge hala durup durmadığını kontrol edecek olursan bozulduğunu görürsünüz. buda bize havanın bir ağırlığı olduğunu gösterir.
dünyamızı saran hava katmam yüzlerce kilometre kalınlıktadır. etrafımızı saran bu havayı bir okyanus gibi düşünürsek bizler bu okyanusun dibinde yaşıyoruz.
bu hava katmanı ağırlığı nedeni ile yeryüzünü bastırır. biz bu omuzlarımızda taşıdığımız ağırlığa hava basıncı deriz
deneyin yapılışı :
cam boruyu veya pipeti tıpanın deliğinden geçirin. eğer delik ile pipet veya cam borunun arasından hava kaçma imkanı varsa bunu mum damlatarak önleyin.sonra bunu şekildeki gibi şişenin ağzından geçirin.ve su dolu kabın içine cam borunuzu veya pipetinizin ağzını şekildeki gibi yerleştirin. isınan havanın ısınınca genişlediğini doğrusu tüm ısınan maddelerin genişlediğini biliyoruz ama bunu ispat etmemiz gerekli. cam şişeyi elinizle ısıtın bir miktar gaz çıkışı gözlersiniz. daha fazla gaz çıkışı görmek istiyorsanız cam şişeyi şekildeki gibi bir mumla da ısıta bilirsiniz. böylece ısınan havanın genişlediğini deneydeki gaz çıkışı ile görmüş olduk.burada hava basıncıda artmıştır. bunun sebebi hava moleküllerinin ısınınca hareket enerjisinin artmasıdır.
denİzalti yapalim
malzemeler
plastik kola şişesi , su , damlalık
Şişeyi ağzına kadar suyla doldurun , damlalığa kafası dışarda kalabilecek şekilde su çekin. Şişenin ağzını kapatın.
sonra şişeyi elinizle sıkın .damlalık aşağıya doğru batmaya başladı mı? burada uyguladığı nız basınçla damlalığın içinde kalan az miktardaki havanın hacmi küçülecek dolayısıyla suyun k aldırma kuvveti azalıp dibe doğru batacaktır. denizaltılarda bu prensiple suya dalıp çıkarlar. not: eğer damlalık yerine serum şişelerine bağlanan ,damlalık bölümünü kullanırsanız çok daha net sonuç elde edersiniz.
uÇan pervane yapalim
en üstteki şekilde çizildiği gibi pervaneyi kartondan kesip resimde görüldüğü gibi bir kurşunkalem üzerine dolayın. meydana gelen pervaneyi, kalemi içinden çıkardıktan sonra, iki topluiğne ile kalemin silgisine tutturun.
ucunda pervane bulunan kalemi son şekildeki gibi iki avucunun arasında hızla döndürüp ve birden serbest bırakırsanız pervanenin havalandığını görürsünüz.
pervane dönerken havada yükselir, kalemi de birlikte kaldırır. (pervane ilerlemiyorsa kaleme ters dönme vererek deneyin)
pİng pong topunu kaldirin
bu şaşırtıcı deneyde, bir ping pong topunu üfleyerek kaldıracak ve havada durduracaksınız. kamışı makaranın içinden geçirin; öyle ki, kamışın 8 cm kadarı makaranın dibinden dışarı çıksın. kamışı makaraya bantlayın ve artanını kesin. raptiyeyi kartonun ortasına saplayın ve makarayı raptiyenin üzerine yerleştirin. kamışı üfleyin, makarayı kaldırın ve ping pong topunu gözleyin.
uÇan balon yapalim
hava ile şişirilmiş oyuncak balonun yükseklere uçup gitmediğini bilirsiniz. uçan balon hava ile şişirilmez. hidrojen denen, havadan 15 defa daha hafif bir gazla şişirilir. hidrojen gazı elde edip bir balonu bununla doldurabilir ve bir uçan balona sahip olabilirsiniz.
bu iş için biraz tuz ruhu, bir gazoz şişesi, bir balon ve biraz çinko (eski pillerden çıkarılmış parçalar) olabilir. kullanacağınız balonun eskiden şişirilmiş pörsük bir balon olmasına dikkat edin. Çinkoyu da küçük parçalar halinde alın. Şişeye önce çinko parçalarım atın. sonra üzerine tuz ruhu dökün (dikkat, tuz ruhu yakıcıdır).
hidrojen gazının çıkışı çok güzel bir şekilde görülür. bundan sonra içindeki havayı sıkarak çıkardığınız balonun şişenin ağzına takın. balon yeteri derece şişlikten sonra ağzını sıkıca bağlayın ve şişeden ayırın. balonu havaya bırakın.
yeterince şiştiyse uçtuğunu göreceksiniz.
havanın da kaldırma kuvveti vardır. hava kendinden daha hafif (daha az yoğun) olan cisimleri kaldırır, yükseltir.
eğer asit ve bazlar konusunu gördüyseniz asit ve bazların aktif metallerle hidrojen gazı çıkarttığınıda bilirsiniz.
kaplumbaĞa, kertenkele besleyelİm.
büyükçe bir karton kutunun tabanını keserek tahtadan oluşturduğunuz iskeleti de oluşturup İnce şeffaf naylonlara satıp, şekildeki düzeneği hazırlayın.
biraz iri kum veya küçük çakıl bulun. bunların arasına aynı irilikte ufalanmış mangal kömürü parçalan karıştırın. bu karışımı hafifçe ıslatın ve hayvan besleyeceğiniz alanın dibine 2 cm kalınlığında döşeyin. bunun da üzerine 3-4 cm derinliğinde nemli bahçe toprağı ekleyin. birkaç iri taş parçasıyla hayvan besleyeceğiniz alanın süsleyin. nemli yerlerden alacağınız karayosunlarını ve küçük bitkileri dipteki toprağa dikin. bir köşeye, su geçirmez bir kabın içine su koyun. sonra bir kara kaplumbağası, küçük bir kertenkele, bir semender veya küçük bir zehirsiz yılan gibi bir hayvan bulup hayvan besleyeceğiniz alanın koyun. hayvan besleyeceğiniz alanın ağzını yine bir plâstik parça ile kapatıp bağlayın.
besin olarak zaman zaman kıyılmış et parçalan, sinek, çeşitli böcekler verebilirsiniz. (kaplumbağa bitki yer.) ekmek atmayın.
yangin sÖndÜrme araci yapimi
yangın söndürme araçlarının temel görevi yanan cismin hava ile ilişkisini kesmektir. Çoğu zaman havadan ağır , yanıcı olmayan gazlardan ve diğer maddelerden faydalanır. karbondioksit havadan ağır ve yanıcı olmayan bir gazdır. aynı şekilde sabun köpüğünde havadan ağır bir maddedir. ve yangın söndürücü olarak kullanılabilir.
bu deneyi anne , babanızla veya öğretmeninizle bahçede yapmanız uygun olur.
mantar veya plâstik tıpalı büyükçe bir şişe bulduktan sonra tıpanın ortasından bir delik delin . deliğin kapanmasını önlemek amacıylada ince cam veya plastik bir boruyu açtığımız bu delikten geçirelim. Şişeye bir miktar sirke koyup , üzerine bir kaşık dolusu karbonat dökelim. zaman geçirmeden şişenin tıpasını takıp. Şişenin ağzını daha önce ateşlediğin gazete kâğıdına doğru çevirelim. karbonat ile sirke reaksiyona girip karbon dioksit gazı çıkaracaktır. havadan ağır olan bu gaz ateş ile havanın temasını kesip yaktığımız "zararsız-ufak"ateşin sönmesine neden olanaktır
bİrden soĞuma toprak oluŞumuna yardim eder mİ?
bu deney için bir ispirto ocağı, ceviz büyüklüğünde bir taş parçası (Örneğin kireçtaşı, kumlası), bir su bardağı ve bir maşa sağlayın. kaya parçasını alevde iyice ısıttıktan sonra içinde su bulunan bardağa birden bırakın kaya parçasının ufak parçalara ayrıldığını göreceksiniz.
Çöllerde de kayaların çok bulunmayış sebebi , sıcakken birden soğumadır. gündüz çok sıcak olan taşlar gece aniden bastıran soğukla çatlar ve parçalanırlar.
iŞik farkli ortamlarda yayilirken kirilir mi?
araç ve gereçler
Çay bardağı, su, kurşun kalem
deneyin yapılışı:
Çay bardağı içerisine su yokken kurşun kalemi koyarak bakınız. kalemin çay bardağı içerisindeki görüntüsünü incelersek kalemin görüntüsünde herhangi bir kırılma gözleyemeyiz.
sonra şekil ikideki gibi bardağa su koyarak kaleme bakınız. bardağa su koyarken kalemin duruşu değişmediği hâlde görüntüsü değişmiştir. su içindeki kalemden gelen ışığın, havaya çıkarken kırılması nedeniyle biz kalemi kırılmış gibi görürüz.
Şapkali mantarlar nasil ÇoĞalir?
malzemeler:
kültür mantarı, kâğıt bardak, su
deneyin yapılışı:
Çevrenizde bir kültür mantarı bularak şapka kısmının altına bir kâğıt yerleştiriniz. mantarın sap kısmını içinde su bulunan bir kaba oturtunuz. 3-5 saat bekledikten sonra kâğıdı çıkartınız.
kâğıt üzerinde siyah çizgiler hâlinde tozlar görürsünüz. Şapkanın alt yüzeyinde birbirine paralel uzanan perdeler vardır. perdelerin arasında spor keseleri bulunur. kâğıt üzerinde görülen tozlar spor keselerinin içinde bulunan sporlardır. olgunlaşan sporlar etrafa saçılır. uygun ortamlarda çimlenerek yeni mantarları oluştururlar
kaĞit yapimi
gerekli malzemeler:
eski gazeteler, bir parça çok ince delikli tel, bir kaç emici bez, plastik kova ve leğen, tahta kaşık yada mutfak robotu, toz boya (renkli kağıt yapmak için), naylon poşet, ağırlık (mesela kalın kitaplar)
yapılışı:
eski gazeteleri kovaya koyun, su ekleyerek bir gece bekletin. ertesi gün suyu süzün, ıslak gazeteleri tahta kaşıkla ezerek hamur haline getirin. ( bu işlemi eğer annenizde izin alabilirseniz mutfak robotunda yapabilirsiniz.1.şekil) kâğıdınızın renkli olmasını istiyorsanız, boya da katabilirsiniz. kağıt hamurunu leğene koyun ve eşit ölçüde su ekleyip karıştırın.
(2.şekil)teli karışımın içine sokup üzerinde kalan hamurla birlikte çıkarın.
(3.şekil)t temiz düz bir yere bir bez serin ve teli, kağıt hamurun bulunduğu yüzey alta gelecek biçimde çabucak bunun üzerine koyun. İyice bastırın ve hamur beze yapışınca kaldırın. hamurun üzerine ikinci bir bez örtüp tekrar bastırın. leğendeki hamur bitene kadar bir kat hamur, bir kat bez koyarak bu işlemi tekrarlayın. en üste naylon poşeti koyun.
(3. şekil)ağırlık yapması için kitapları üst üste dizin. bir kaç saat sonra kağıtları dikkatle bezlerden ayırın .
(4.Şekil) İyice kurumaları için eski gazete ya da kağıt havluların üzerine serin. yeni kağıtlarınız kullanılmaya hazırdır.
toprakta ve suda hava var midir?
bu deney için yarım bardak su ve bir avuç toprak hazırlayın. suyun içine toprağı atın. toprağı atmanızla beraber bir miktar gaz çıkışı görmüş olmanız gerekir. toprağın içindeki hava, bitkilerin büyümesi ve toprakta yaşayan diğer canlıların solunumu yönünden önemlidir.
yine aynı şekilde suyun içinde de hava vardır. bunu anlamak için şöyle bir deney yapabiliriz. bir bardağı yansına kadar soğuk su ile doldurup. su bardağını odanın bir kıyısında iki üç saat bırakalım. bardağın iç yüzünde hava kabarcıkları toplandığını görürüz. bu hava kabarcıkları suyun içindeki hava kabarcıklarıdır.
havanin bİr aĞirliĞi varmidir?
Çabuğu tam ortasından sağlam bir iplikle bağla ve bir yere asın. Çubuğun tam ortasına, askı ipi hizasına, kâğıttan katlanmış bir gösterge yapıştır. balonları aşağı yukarı aynı büyüklükte şişirip , eşit uzunlukta ipliklerle ağızlarını bağlayın.
sonra balonları iplerinden çubuğun iki ucuna asıp. Çubuğu terazi gibi dengeye şekildeki gibi getirin. balonlardan birinin boğazını makasla biryapacam kesip, balonu patlatmadan söndürün.
balondan hava çıktıktan sonra denge hala durup durmadığını kontrol edecek olursan bozulduğunu görürsünüz. buda bize havanın bir ağırlığı olduğunu gösterir.
dünyamızı saran hava katmam yüzlerce kilometre kalınlıktadır. etrafımızı saran bu havayı bir okyanus gibi düşünürsek bizler bu okyanusun dibinde yaşıyoruz.
bu hava katmanı ağırlığı nedeni ile yeryüzünü bastırır. biz bu omuzlarımızda taşıdığımız ağırlığa hava basıncı deriz