Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Bebeklere vurulmasi gereken aŞilar

Katılım
29 Eyl 2011
Mesajlar
122
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
32
Bulaşıcı hastalıkları önlemek amacıyla hastalık ortaya çıkmadan yapılan aşılar, pek çok hastalığı ve ölümleri büyük ölçüde önlemiş olan önemli tıbbi buluşlardandır. Bulaşıcı hastalığa yol açan mikroplar öldürülerek, canlılıkları azaltılarak veya tipleri değiştirilerek aşı hazırlanır. Bu aşılar vücuda uygulanınca çocuk o hastalığı geçirmeden hastalığa karşı bağışıklık kazanmış olur. Hastalığı önlemek tedavi etmekten hem çok daha kolay, hem de çok daha güvenlidir. Aşıları zamanında yaptırmanın ise ayrı bir önemi vardır.


Bebeklik döneminde yapılan aşılar
Bebeğin aşıları doğar doğmaz başlayacak, anneyle birlikte hastaneden taburcu edilmeden önce ilk Hepatit B aşısı yapılmış olacaktır. Bunun ikincisi 1 ay sonra, üçüncüsü ise ikinciden 5 ay sonra yapılacaktır. 2 ayını dolduran bebeğe, BCG ve karma, çocuk felci aşıları yapılacak, karma aşı 4-6 haftalık aralarla toplam 3 doza tamamlanacaktır. Doktorunuz karma aşıyla birlikte menenjit aşısının yapılmasını da önerecektir. Bebek ilk 6 ayını doldurunca, aşı sıklığı da azalacaktır. 9 ayda kızamık, 15 ayda kızamık- kızamıkçık- kabakulak, 18 ayda karma, çocuk felci, menenjit aşısının tekrarı (rapel) yapılacaktır. Doktorunuzun önerisiyle, 1 yaşı dolunca suçiçeği, 2 yaşı dolunca Hepatit A aşıları da yapılabilir.

Verem (BCG)
Bebeğe ilk ay içinde verem aşısı yapılmalıdır. İkinci ya da üçüncü ayda yapılan verem aşısı daha fazla bağışıklık kazandırmaktaysa da veremin yaygın olduğu bu kadar beklemek göze alınamaz. Verem aşısı yapıldıktan sonra üç gün banyo yapılmamalıdır. Verem aşısı ilk yapıldığında aşı yerinde hiçbir reaksiyon görülmez, ancak altı-sekiz hafta sonra aşı yerinde ufak bir kızarıklık ve sivilce benzeri bir şişlik saptanır. Daha sonra bu kaybolarak yerinde ufak bir iz bırakır. Yeni doğan döneminden sonra okula girişten önce ve daha sonra beş yıl arayla yirmi yaşına dek aşılama tekrarlamalıdır.

Karma Aşı (Difteri-Tetanoz-Boğmaca)
Difteri, tetanoz ve boğmaca etkenlerinin öldürülerek çocuğa verilmesi esasına dayanır. 2, 4, 8, 18. ayda, 4 yaşta kas içine yapılır. Bundan sonra karma aşıdan boğmaca çıkarılır. 10 yaşında difteri tetanoz olarak yapılır. 10 yaşından sonra yapılacaksa erişkin tipi difteri aşısı yapılmalıdır. Her on yılda bir tetanoz aşısı tekrar edilmelidir.

Çocuk felci (Polio)
Karma aşılarla aynı zamanda, ama ağızdan damla şeklinde verilir. Canlı aşıdır.

Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak aşıları
Ülkemizde kızamık hâlâ büyük sorunlara yol açmakta, ölümlere sebep olmaktadır. Kızamığın fazla görüldüğü yerlerde 9. ayda kızamık aşısı yapılır, 15. ayda tekrar edilir. 15. aydaki tekrarda sadece kızamık olarak değil, kızamık, kızamıkçık, kabakulak kombini şeklinde tekrarı uygundur. Kızamıkçık, özellikle gebe kadınlar tarafından ilk üç ayda geçirildiğinde bebeğe ağır hasarlara yol açan bir hastalıktır. Bu nedenle bir toplumda çocuk doğurma yaşına gelmiş her genç kızın aşılandığından emin olunmalıdır. 11, 12 yaşında kızamıkçık ve kabakulak aşılarının tekrarı gerekir.

Hepatit A
Ülkemizde sık görülen, zaman zaman okullarda salgınlar yapan bir hepatit türüdür. Hastayla yakın temasla, enfekte su ve gıdayla bulaşır. Hijyen kurallarına dikkat etmek, özellikle el yıkama ile enfeksiyondan korunmak mümkündür. En güvenli yöntem ise, 2 yaştan sonra iki doz halinde yapılan aşıyla korunmaktır.

Hepatit B (Sarılık)
Sarılık etkenine mikroplar pek çok çeşittir. Ancak bunlardan hepatit B virüsü ilerde siroza ve karaciğer yetersizliğine yol açabilen bir mikrop olduğu için buna karşı aşı yapılması önemlidir. Hepatit B aşısı, bebek doğduğunda, 0. ayda, 1. ayda ve 6. ayda yapılır. Eğer anne hepatit B taşıyıcısı ise bebeğe aşıyla birlikte Hepatit B’ye spesifik immunoglobülin verilmelidir.

Hemofilus ınfluenza (Menenjit)
Menenjit aşısı olarak bilinen bu aşı özellikle 3 ay - 5 yaş arası çocuklarda ağır menenjit, boğaz, burun, göz, kulak enfeksiyonu yapan hemofilus ınfluenza bakterisine karşı bağışıklık sağlar. Karma ve çocuk felci aşısıyla birlikte 2, 4 ve 6. aylarda yapılabilir. 18. ayda tekrar edilir. İlk bir yılda yapılmamış çocuklara 12. aydan sonra tek doz olarak yapılır. 6 aydan sonra yapıldığında bir yaşına dek iki doz ve ikinci dozdan bir yıl sonra tekrar edilir.
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst