Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Bakan Dinçer: SBS ya da YGS'yi kaldırmayacağız

Katılım
19 Kas 2011
Mesajlar
3,321
Tepki Skoru
2
Puanları
0
Yaş
32
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, SBS ve YGS'nin kaldırılmayacağını belirterek, "Ama bu sınavlar öğrenciyi seçmek ya da sıralamak için olmayacak." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Turgut Özal Üniversitesi'nde öğretim elemanları ve öğrenciler ile bir araya geldi. Buradaki konuşmasında daha geçişken ve ünite bazlı mesleki eğitimlere yönelmek gerektiğini dile getiren Dinçer, "Daha önemlisi aslında bilgi öğrenmek, bir yetenek kazanmak formel olarak bir sınıfa oturarak öğrenilen bir kazanım olmaktan çoktan çıktı." şeklinde konuştu. Türkiye'de üniversitede yan dal, çift dal konularının bile daha yeni yeni kabullenildiğini kaydeden Dinçer, "Bunlar aslında gelişmiş ülkelerin üniversitelerinde 50 yıldır var olan uygulamalar. Yeni uygulamalarda dışarıda herhangi bir bilgi ve tecrübeyi kazanmışsanız, ilgili okula gittiğinizde 'sen bende 4 yıl okudun, şu kadar para ödedin ödemedin, şu hocalardan ders aldın ya da almadın' demiyorlar. Jüri kurup imtihan ediyorlar. O okulda öğrenilecek bilgileri öğrendiğini görürlerse hemen diploma veriyorlar." diye anlattı

Dinçer konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını

cevapladı. Bir öğrencinin yeni sistemde de sınavın olup olmayacağı yönündeki sorusu üzerine Dinçer, "Dünyanın her yerinde sınav yapılıyor." karşılığını verdi. Türkiye'de liselerden 780 bin öğrencinin mezun olduğuna işaret eden Dinçer, şöyle devam etti: "Aşağı yukarı üniversitelere bir yılda 760 bin öğrenci alabiliyoruz. Yani arz ile talep dengelenmiş gibi gözüküyor. Ama YGS'ye giren öğrenci sayısı bu sene 1 milyon 860 bin civarındaydı. Yani 1 milyon 100 bin öğrenci daha sonra yeniden sınava girdi. Bunun 500 binden fazlası üniversitede okuyan öğrencilerdi. Bu kadar insanımız aslında bölüm değiştirmek istiyor ve kendi arzu ettiği yerde değil. Mesela biz üniversitelerimizde buna benzer uygulamalarda bir esneklik sağladığımızda sınava katılanlarda ciddi bir azalma olabilir. Ama vurgulamak istediğim bu değil. Biz sınavı yine yapacağız. SBS ya da YGS'yi kaldırmayacağız. Ama bu sınavlar öğrenciyi seçmek ya da sıralamak için olmayacak."

12 yıl boyunca çocukları eğiterek bir takım kazanımları vermek istediklerini söyleyen Dinçer, "Ancak bu kazanımları kazandırıp kazandıramadığımıza dair bir bilgimiz yok. YGS, milli eğitim sisteminin başarısını ölçen ve değerlendiren bir sınav değil. Öyleyse biz 12 yıl boyunca eğittikten sonra, o çocuğa hem dünyaya uyum, hem de topluma uyum açısından gerekli olan kabiliyetleri kazanıp kazanmadığına bakmamız lazım... Onun için sınavı yapacağız ama yapacağımız sınav, çocuğun dershaneye gitmeden kendi okulunda aldığı derslerden bizim öngördüğümüz kazanımları alıp almadığını ölçmek için olacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın niteliğini ve performansını ölçmek için olacak. İsteyen bu sınav sonunda çocuğun sahip olduğu bilgi ve birikimi belirleyecek olduğu için üniversitelerdeki kabul sisteminde o puanları kullanabilir." diye konuştu.

Dershaneler konusuna değinen Dinçer, "Bütün velilere hatırlatıyorum. Dershaneler okul zamanı ders programı düzenlemişlerse hukuka aykırı bir işlem yapıyorlar ve kayıt dışı bir işlem yapıyorlar. Buna izin vermeyiniz, çocuklarınızın okula gitmesini sağlayınız." ifadesini kullandı.

Alıntıdır.
Memurlar.net
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst