Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

ASHLEY TEDAVİSİ

Tepki Skoru
0
Ankara'da yaşayan Evren ailesi, engelli çocukları Umut Mert'in büyümesinin durdurulması talebiyle Ankara Üniversitesi tıp fakültesi hastahanesine başvurdu:

Umut Mert'in annesi Füsun Evren, oğlunun çocuk endokrinoloğu, çocuk psikiyatristi ve çocuk nöroloğu tarafından muayene edileceğini ve birtakım tetkikler gerçekleştirileceğini kaydetti.

Evren, ''Doktorlar, bu tedavinin Umut Mert'e uygun olduğuna karar verirse, Ashley tedavisi uygulanması için tetkik ve muayene bulguları ile birlikte Sağlık Bakanlığı'na başvuracaklar'' dedi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, hastanede yapılacak tetkikler sonucu ailenin talebi doğrultusunda Sağlık Bakanlığı'na başvurduğu takdirde, değerlendirme için Etik Kurul oluşturulacak ve son kararı bu kurul verecek.

Ashley tedavisi nedir?

Bu yöntem ilk kez ABD'de Ashley isminde dokuz yaşında bir kız çocuğuna uygulandı. Yöntem de "Ashley Yöntemi" olarak biliniyor. Tedavi ile zihinsel özürlü Ashley'nin büyümesi durdurulmuştu.

Ancak uzmanlara göre Ashley ile Mert'in hastalıkları arasında temel farklılıklar var. İki hastalıkta zeka gelişimi aynı düzeyde değil.

Ashley'nin hastalığı: Static Ensephalopathy
Zekası gelişmiyor, oturamıyor, yürüyemiyor, konuşamıyor

Mert'in hastalığı: Dandy-Walker
Hastanın nöro-motor ve zeka gelişimi, sinir, kas ve iskelet sistemi geri kalıyor. Mert'in durumundaki hastaların yarısında zeka düzeyi normal kalıyor.

Ashley'nin ebeveyninin yöntemi şu uygulamaları kapsıyor:

* Ashley'nin büyümesini durdurmak için yüksek dozda östrojen hormonu verilmesi
* Aybaşı kanamaları ve kramplarını önlemek; aynı zamanda bakıcıların olası tacizi sonucu gebe kalmasını önlemek için rahminin ve apandisitinin alınması
* Ailede kanser öyküsü olduğundan, göğüs kanseri ve rahatsızlıklarını önlemek için de göğüslerinin büyümesinin sınırlanması

Ashley'e uygulanan tedaviye onay veren Washington Üniversitesi, kızlarının çıkarlarını gözetmede ailenin kendilerini ikna etmeyi başardığını belirtmişti.

-ALINTI-

ASHLEY TEDAVİSİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ? SİZCE ETİK Mİ?

Tepki Skoru
0
Ne diyebilirim bilmiyorum bir açıdan o çocuğa bakan anne babanın işini kolaylaştırır.Çünkü küçük bir insanın fiziksel ihtiyaçlarını karşılamakla büyük bir insanın ki aynı değil!Yani o çocuklar 30 - 40 yaşına gelince ne olacak? Ama işin başka bir boyutu da var.Henüz karar veremeyecek bir çocuk adına bu kararı vermek ne kadar doğrudur bilemiyorum.Ne sorunu olursa olsun onunda büyümeye hakkı var!Yani arkadaşım zor bir durum!

Tepki Skoru
0
ben ne diyeceğimi bilemiyorum ya.. o kadar zor bir durum ki.. bu tedavi mi engelleme mi bilinmez ama her iki taraf için de çok zor bir karar.. çocuğun gelişimini durdurmak kim için iyi, kim için kötü? çok karışık ya.. Allah kimsenin başına vermesin.. Allah başına gelenlere de çok çok sabır versin...

Tepki Skoru
1
Hocam, bence etik kabul edilebilir. Akıldan mahrum birinin belli özelliklerinin olup- olmamasının o çocuğa bir faydası yok. Aile bu konuda çok mantıklı. En azından istismarına bir ölçüde engel olabilirler.

Tepki Skoru
0
Arkadaşlar mert e bu yöntem uygulanamayacak.Çünkü etik açıdan kabul görmemiş ve sağlık bakanlığı onaylamamış.

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle