**OKUL YÖMETİMİ ÜNİTE-8
SORU1-OKUL KAVRAMINI AÇIKLA
CEVAP-Eğitim sisteminin bütünlüğü içinde belirlenen amaçların gerçekleştirilmesi ya da amaçların eyleme dönüştürülmesi okul aracılığıyla olur.
SORU2-OKUL YÖNETİMİNE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMALR NELER
CEVAP- -Okul -Okul yönetimi -Okul yöneticisi
SORU3-OKUL YÖNETİMİNİ AÇIKLA
CEVAP-Okulun amaçlarına ulaşması için okuldaki madde ve insan kaynaklarının etkili ve verimli olarak harekete geçirilme sürecidir.
SORU4-OKULUN KENDİNE ÖZGÜ ÖZELLİKLERİ NELERDİR.
CEVAP-Okulun temel kaynağının insan olması
-Okulun eğitim öğretim sürecinde etki düzeyleri belirlenemeyen değişkenler vardır
-Okullarda farklı değerler bulunur ve bundan doğan çatışmalar uzlaştırılır.
-Okulun süreç ve ürün niteliklerini değerlendirmek zordur.
-Okuldaki çalışanların çoğunluğu uzman kişilerdir.
-Okul çevredeki örgütler tarafından etkilenir ve bu örgütleri etkiler.
-Okul yarar grupları tarafından etkilenmeye çalışılır
-Okul kültür aktarımını sağlama amacıyla işlev görür
-Okul bürokratik ve kamusal bir kurumdur
SORU5-OKUL YÖNETİMİNİN BOYUTLARI NELER
CEVAP-Okulda insan kaynağının yönetimi -öğrenci kaynağının yönetimi
-eğitim programının yönetimi -okul işletmesinin yönetimi
SORU6-OKULDA İNSAN KAYNAKLARININ YÖNETİMİ
CEVAP-Okulda iş görenlerin tümünün yönetimidir.
Atama-nakil-görevlendirme-stajyerlik-adaylık işlemlerinim yapılması-çalışanların özlük haklarının sağlanması gibi kayıt tutma işlemleridir.
Çalışanların güdülenmesi-eğitimi-geliştirilmesi-kariyer planlaması gibi boyutları da içine alır.
SORU7-ÖĞRENCİ KAYNAĞININ YÖNETİMİ
CEVAP-Öğrencilerin okula kaydı-nakil ve kayıt işlemleri-devam durumunun izlenmesi-sağlık hizmetlerinin sağlanması-not kayıt sistemlerinin işletilmesi gibi işlemleri kapsar.
SORU8-EĞİTİM PROGRAMININ YÖNETİMİ
CEVAP-Okul yönetiminin asıl işidir.
Okulun işleyişine yön veren temel öğedir. Derslerin düzenlenmesi-eğitsel kollar-kutlama ve anma etkinlikleri-öğrencilere yönelik yetiştirici ve eğitici etkinlikleri kapsar.
SORU9-OKUL İŞLETMESİNİN YÖNETİMİ
CEVAP-Eğitim için kullanılacak bina tesis ve araçların sağlanması ve hazır bulundurulması maddi ihtiyaçların karşılanmasını kapsar.
Okula gelir sağlamak ve bu geliri eğitim için harcamak-bütçeye ilişkin işlemleri yasalara uygun olarak yapmayı kapsar.
SORU10-OKULUN YAPISINDA DİKKATE ALINACAK TEMEL ÖGELER
CEVAP- -Amaç -yapı -süreç -okulun kültürü
-Örgütler belli amaçlar doğrultusunda kurulur.
Örgüt yapısı, hiyerarşi-rol, statü gibi kavramları içinde barındırır.
Okul yönetimi, yönetim süreçleri çerçevesinde etkinlik gösterir. Yönetim süreçleri, okulun örgüt olarak varlığını sürdürmesine ve okulun amaçlarına ulaşmasına hizmet eder.
Okul kültürü, okulda yer alan bireylerin paylaştığı duygular-normlar-etkileşimler-etkinlikler-beklentiler-varsayımlar-inançlar-tutumlar ve değerlerden oluşur.
SORU11-OKULDA BULUNAN KADROLAR VE KURUMLAR
CEVAP- *İdari işler ve daktilo memurları *hesap işleri memuru *yardımcı personel *diğer görevliler *öğretmenler kurulu *disiplin-onur kurulu *zümre-şube öğretmenler kurulu *okul gelişim yönetimi ekibi *satın alma komisyonu *muayene ve teslim alma komisyonu
SORU12-BÜROKRATİK YAPIDA GÖRÜLEN ÖZELLİKLER
CEVAP- *OTORİTE HİYERARŞİSİ= müdür-müdür yardımcısı-öğretmen ve öğrenciler arasında otoriteye dayalı bir hiyerarşik düzen bulunur.
*İŞ BÖLÜMÜ VE UZMANLAŞMA= Okullarda çalışanların çoğunluğu uzmanlardan oluşur. Bürokratik örgütlere yapılan eleştirilerden biride uzmanlaşmanın işe karşı yabancılaşma olgusunu geliştireceği yöndedir.
*KURALLAR
*SÜREÇ TANIMLAMALARI=Okulda görevlilerin, görevlerini yerine getirirken keyfi davranışları ortadan kaldırmayı-okulu kişiye bağlı olmaktan kurtarmanın yollarından biri olarak görülebilir.
*TEKNİK YETERLİLİK=Kimin hangi hak ve sorumluluklara sahip olduğunun önceden belirlenmesidir. Yönetici eğitimi almamış kişinin okul yöneticisi olması-öğretmen fakültesinde mezun olmayan birinin öğretmen olması okulun işleyişinde teknik yeterlilik açısından sorun olmasına yol açar.
SORU13-OKUL YÖNETİCİLERİNİN ATANMASI İLE İLGİLİ YASAL
DÜZENLEME EN SON NEZAMAN YAPILDI
CEVAP-13 Nisan 2007 de 26492 sayılı yasal düzenleme resmi gazetede yayımlandı.
SORU14-YÖNETMELİKTE OKUL YÖNETİCİLERİNİN HANGİ ÖZELLİKLERİNE
GÖRE ATAMA YAPILDI
CEVAP- Kıdem -sicil notu ve -disiplin cezası almama özelliklerine göre atama yapıldı
SORU15-OKULYÖNETİCİSİNİN LİDERLİK ROLLERİ NELER
CEVAP- *Öğretimsel liderlik *etik liderlik *vizyoner liderlik *öğrenen liderler
*dönüşümcü liderlik
*ÖĞRETMSEL LİDERLİK
Öğretimin geliştirilmesidir. Amacı, okulda güçlü değerleri öne çıkartan bir vizyonun geliştirilmesidir. Öğretimsel lider rolündeki yönetici, eğitim programlarını hazırlanması-uygun öğretim teknolojileri ve yöntemlerinin seçimi-çocuk ve ergenlik psikolojisi gibi öğretimi etkileyen konularda bilgi ve beceriye sahip olmalıdır.
*ETİK LİDERLİK
Okul yöneticisi sadece içinde bulunduğu değerleri değil küresel değerlerle ulusal ve yerel değerleri bağdaştırabilmelidir. Okulun amaçlarını gerçekleştirmeye çalışırken “her yolu mubah” görmeyen yönetici etik liderdir.
*VİZYONER LİDERLİK
Okul lideri vizyonunu belirler, yeni standardı belirler ve bozulmamasına nezaret edip süreç sahipleri arcılığıyla okuldaki tüm üyeleri bu vizyonu gerçeğe dönüştürmeye teşvik eder.
*ÖĞRENEN LİDERLER
Okul yöneticisi, öğretmenlik rolünü üstlenirken hem öğrenen hem de öğreten kişi olmalıdır. Görevi yeni öğretmenlere liderlik etmek-karmaşıklığı anlama-sorun çözme-görüşlerini açıklama-ortak düşünsel modeller geliştirme yetenekleri için olanak sağlamaktır.
*DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİK
Örgütte ani ve etkili değişimi gerçekleştirmeye yönelik bir liderlik biçimidir.
Dönüşümcü lider olarak okul yöneticiler; sadece düşünen sorgulayan ve risk alan kişiler değil aynı zamanda davranışları ile okul üyelerine belli düşünceler aşılayan kişilerdir. Öğrencileri öğrenmeye özendiren-onlara dönüşümün coşku ve heyecanını aşılayan kişilerdir.
**OKUL YÖNETİM SÜREÇLERİ ÜNİTE-9
SORU1-YÖNETİM KURAMLARI NELERDİR.
CEVAP- *Klasik yöntem *Neo-klasik yöntem *Modern yöntem
SORU2-KLASİK YÖNETİM KURAMLARI
CEVAP-Örgütlerin yapısını ve amaçlarını öne çıkartarak verimlilik üzerinde durmuşlardır. Örgütsel amaçların gerçekleştirilmesi amacıyla örgütsel verimliliğin örgütü oluşturan bireylere sıkı bir denetim mekanizmasının uygulanmasıyla sağlanabileceğini savunmaktadır.
SORU3-NEO-KLASİK YÖNETİM KURAMI
CEVAP-Örgüt içindeki insanların nasıl davrandığını inceleyerek örgütün yapısı ile insan davranışları arasındaki ilişkileri inceler. İnsanların sadece maddi gereksinimleri değil sosyo-psikolojik gereksinimlerinin de ön planda tutulması gerektiğini vurgular
SORU4-MODERN YÖNETİM KURAMLARI
CEVAP-Bu kurama göre, örgütlerin varlıklarını sürdürebilmeleri içinde bulunduğu çevrede meydana gelen değişmelere uyum sağlayabilmesiyle mümkündür.
Bu kuram, okulları toplumsal sistemin bir parçası olarak ele alır ve okulların hem toplumun diğer sistemleri ile hem de okulun kendi alt sistemleriyle ilişkilerinin özelliklerini ayrıntılı olarak inceler.
SORU5-OKUL YÖNETİM SÜREÇLERİ NELER
CEVAP- *Karar verme *Planlama *Örgütleme *İletişim *Etkileme *Eş güdümleme *Değerlendirmedir.
SORU5-EĞİTİM ÖRGÜTLERİ İÇİN HAZIRLANACAK PLANLARIN TAŞIMASI
GEREKEN ÖZELLİKLER
*BÜTÜNLÜK=Hazırlanacak planlar örgütün bütününü kapsamalıdır.
*AMACA YÖNELİK OLMA=Hazırlanacak planlar amaçlarını gerçekleştirmeye yönelik olmalı
*GELİŞTİRİLEBİLİRLİK=Eğitim örgütlerini etkileyen her türlü iç ve dış gelişme karşısında yapılacak olan planlar geliştirilebilir olmalı
*ÖLÇÜLEBİLİRLİK=Hazırlanacak planların belirlenen eğitim amaçlarına ulaşma düzeyi mutlaka ölçülebilir olmalı
*GÜVENİRLİK=Hazırlanan planların başarılı olması için kullanılan yöntemlerin ve bilgilerin doğru olması gerekir
*YALINLIK=Planların hazırlanması-uygulanması ve değerlendirilmesi, planı hayata geçirecek kişilerin hata yapmasını önleyecek oranda yalın olması gerekir
*TUTUMLULUK=Eğitim örgütlerinin belirlenen örgütsel amaçlara ulaşmasını sağlayacak planlar ekonomik olmalı-en uygun kaynak kullanımı ile belirlenen amaçların tümüne ulaşmayı sağlamalıdır.
SORU6-ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM SÜRECİNİ MEYDANA GETİREN ÖGELER
NELER
*Amaç *Verici *Alıcı *Mesaj *Kanal *Eylem *Dönüt
*AMAÇ=iletişim sürecini başlatan ve etkili hale getiren en temel öğedir.
*VERİCİ=Bir kişiye belirlenen amacı gerçekleştirmek için anlam ileten kişi
*ALICI=Vericinin belirlenen bir amacı gerçekleştirmek için mesajı gönderdiği kişi
*MESAJ(İLETİ)=Karşısındakine belirlenen bir amacı gerçekleştirmek için anlam ileten kişinin alıcıya göndereceği anlamın duyu organlarıyla algılanabilecek şekilde anlatımıdır
*KANAL=Vericinin gönderdiği mesajların alıcıya ulaşmasını sağlayan ortamdır
*EYLEM=İletişim sürecinde vericinin beklemiş olduğu tepkinin alıcı tarafından gösterilmesidir
*DÖNÜT=Vericinin gönderdiği iletilerin alıcıda oluşturduğu etkilere yönelik vericinin elde ettiği bilgilerdir.
** OKULLARDA İNSAN KAYNAĞININ YÖNETİMİ ÜNİTE-10
SORU1-BİLİMSEL YAKLAŞIM YÖNETİMİNİ İLK KEZ KİM KULLANDI.
CEVAP-Frederic Taylor tarafındandır. Bu kurama göre işçi verimliliği; –bilimsel ölçümlere –iş sürecinin diğer öğeleriyle olan uyumuna –maksimum çıktının elde edilmesine dayanır
SORU2-PERSONEL YÖNETİMİNİN TEMEL İŞLEVİ NEDİR
CEVAP-Yönetim ve iş görenler arasında köprü kurmak-iş görenlere yönetimin ne beklediğini anlayacağı dilde anlatmak-yönetime iş görenlerden en iyi verimi nasıl alabileceğine ilişkin tavsiyelerde bulunmak
SORU3-İNSAN İLİŞKİLERİ YAKLAŞIMININ ÖNCÜLERİ KİM
CEVAP-Elton mayo – Fritz roelthiberger
SORU4-İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE İLİŞKİN KURAMLAR
**GENEL SİSTEM KURAMI=Belli amaçları olan ve bu amaçlar doğrultusunda kendine uygun girdileri seçip çeşitli süreçlerle işleyip amaçları doğrultusunda çıktılar haline dönüştüren sistemdir.
**ROL DAVRANIŞI KURAMI=İş görenlerin çok çeşitli rolleri üstlendiği ve bu rollerin birçok kişi tarafından değerlendirildiği sosyal sistem üzerine odaklanır. Rol davranışı, örgütteki iş görenler tarafından işleri gerçekleştirmeye ilişkin tekrarlanan eylemler olarak tanımlanır
**KURUMSAL KURAM=Örgütleri sosyal çevrede ürettikleri ürün ve hizmete dayalı olarak gösterdikleri çabalar için “ONAY” arayan tarihsel kökleri olan sosyal varlıklar olarak ele alır
**KAYNAK BAĞIMLILIĞI KURAMI=Örgütü oluşturan öğeler arasındaki ilişkiye odaklanarak örgütün öğeleri arasında kaynakların değişimini ön plana çıkarır.
Bu yaklaşıma göre örgütte farklı birimler ya da gruplar sahip oldukları kaynakları kontrol ederek birbirleri üzerinde güç elde etmeye çalışırlar
**İNSAN SERMAYESİ KURAMI=İş görenlerin beceri deneyim ve bilgilerinin örgütte ekonomik bir değeri olduğunu bunun örgütün insan sermayesini oluşturduğu görüşünü temel alır.
**KAYNAK BAĞLILIĞI KURAMI=Örgütler ancak bir “REKABETÇİ” üstünlüğe sahiplerse ve bunu sürdürebiliyorlarsa başarılıdır düşüncesine dayanır.
Bu kurama göre; okul örgütleri yetiştirdikleri öğrencileriyle diğer okul örgütleri üzerinde bir rekabet üstünlüğüne sahiplerse başarılıdırlar.
SORU5-ÖRGÜTLERDE KAÇ KAYNAK BULUNUR
CEVAP-*Fiziksel(bina teknoloji donanım)
*İş gören(iş görenlerin deneyimi ve bilgisi)
*Örgütsel yapı(etkinlikleri planlama-izleme ve kontrol etme-kendi içinde veya paydaşları arasında oluşan sosyal ilişkiler)
SORU6-İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİ AMAÇLARI NELER
-Okul örgütünün amaçlarını gerçekleştirmek için yardım etmek
-Okul örgütlerinde sosyalleşmeye ilişkin süreçler tasarlamak
-Okul örgütünün örgütsel etkililiğini artırmak
-Okul örgütüne güdülenmiş iş görenler sağlamak
-Okulda kişiler ve gruplar arası ilişkileri kurmak
-Tüm iş görenlerin iş tatminlerini sağlamak ve yardımcı olmak
-Okul örgütünde çalışmayı iş yaşamı kalitesini arttırarak istenilir kılmak
-Okulda örgüt kültürünün gelişmesine katkı sağlamak
-Etik ve sosyal davranışları geliştirmek ve devam ettirmek
-Değişimi bütün yönlerden dikkate alarak yöneltmek
SORU7-OKUL ÖRGÜTLERİNDE ATAMA BİÇİMİNE GÖRE KONU OLACAK 4
İNSAN KAYNAĞI KİMLERDİR
CEVAP-Öğretmenler ve yöneticiler-teknisyenler-memurlar-yardımcı personeldir
SORU8-OKULLARDA EN BÜYÜK İNSAN KAYNAĞI OLMA NİTELİĞİ
GÖSTEREN ÖĞRETMENLERİN PLANLANMASINDA
Kadrolu öğretmenlerin-Sözleşmeli öğretmenlerin-Kadrosuz söz. öğretmenlerin-
Usta öğreticilerin planlanması seçimi ve yekleştirilmesi gerçekleştirilir
SORU9-NORM KADRO UYGULANMASININ AMAÇLARI NELER
-Kamu kaynaklarını verimli kullanılması
-Kadroların gerçek iş yüklerine göre planlanması
-Nitelik kıdemle gereksinim duyulan insan kaynaklarının ilişkilendirilmesi
-Ücretlendirmenin belirlenen kadrolara göre gerçekleştirilmesi
SORU10-OKULDA EĞİTİM DIŞINDA KALAN İNSANLARIN BÜTÇESİ
Güvenlik-temizlik-kaloriferci gibi insanların bütçeleri okul aile birliklerinin bütçelerinden karşılanır.
SORU11-OKULDAKİ PERSONELİN ÖZLÜK DOSYASINDA NELER BULUNUR
Özlük-atama-terfi ve kademe ilerlemesi-takdir ve taltif-adli işlemler-sağlık-tahsil ve meslek programları gruplarına ilişkin dosyalar yer alır
SORU12-İNSAN KAYNAKLARININ YETİŞTİRİLİP GELİŞTİRİLMESİNDEKİ
SÜREÇLER
-Eğitim gereksinmesinin analizi
-Yetiştirme-geliştirme eğitiminin hazırlanıp tasarlanması
-Eğitimin bir grupta denenmesi ve geri bildirim ile tekrar tasarlanması
-Eğitim etkinliğinin uygulanması
- “ “ değerlendirilmesidir
SORU13-PERFORMANS DEĞERLENDİRME SÜRECİNİN AŞAMALARI
-Performans ölçütlerini geliştirmek
-İş analizlerini geliştirip iyileştirmek
-İş görenlerin iş beklentilerini belirlemek
-İş performansına ilişkin geri bildirim sistemini kurmak
-Amaçların hangi oranda gerçekleştirildiğinin değerlendirilmesi
-Ödüllendirme ve kariyerde ilerlemeye ilişkin ölçütlerin geliştirilmesi
-İnsan kaynaklarına ilişkin süreçler tasarlanmasıdır.
SORU14-OKULDAKİ İŞ GÖRENLERİN SİCİL AMİRLERİ KİMLER
1.Sicil amiri = okul yöneticisi
2. “ “ = il-ilçe Şube milli eğitim müdürü ya da Milli eğitim m. yardımcısı
3. “ “ = il-ilçe Milli Eğitim Müdürüdür
SORU15-OKUL YÖNETİCİNİN SİCİL AMİRLERİ
1. Sicil amiri = il-ilçe milli eğitim Şube müdürü ya da Milli eğitim m. yardımcısı
2. “ “ = il-ilçe milli eğitim müdürü
3. “ “ = kaymakam veya validir
SORU16-PERFORMANSIN ÖDÜLLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN
-Bürokratik Model=Ödül iş görenin maaşı temel alınarak tüm iş görenler arasında eşit miktarda-kıdemi dikkate alınarak bireysel performansa göre verilir.
-Post–bürokratik model=İş performansına göre değişken oranlarda, her iş görene göre farklılaşan yapıda, kıdemden çok performansa dayalı ve takım ya da birim performansı temel alınarak verilir.
SORU 17- MILLI EGITIM BAKANLIGININ PERSONELIN ÖDÜLLENDRLMESi
-Aylıkla ödüllendirme için okul yöneticileri milli eğitim müdürlüğüne yazı ile teklifte bulunur. Teklif uygun görülürse Genel müdürlüğe bildirilir. Genel müdürlük uygun görürse bu aylık ödülünü verir
-6 yıllık sicil notu 90 ve üzerinde olanlar bir kademe ilerlemesiyle ödüllendirilir
-İş performansı yüksek olanlar için okul yöneticileri “teşekkür” ile ödüllendirilmesi için il-ilçe milli eğitim müdürlüğüne teklifte bulunur. Uygun görülürse “teşekkür belgesi” düzenlenir.
SORU18-KARİYER BASAMAKLARI İLERLEMEDE NELER ETKİLİ OLUR
-Kıdem -hizmetiçi ve lisansüstü öğretim –bilimsel –kültürel -sanatsal ve sportif etkinlikler -sicil puanı -sınav puanları etkili olur.
SORU19-ÖĞRETMENLİK KARİYER BASAMAKLARI
-Öğretmen -Uzman öğretmen -başöğretmen.
**OKUL YÖNETİM İŞLERİ ÜNİTE-11
SORU1-OKULDA PERSONEL HİZMETLERİ NELERİ KAPSAR
CEVAP-Personelin sağlanması ve yararlanılması *gerekli personel için istekte bulunulması *atanan personelin göreve başlatılması*görev yerinin değiştirilmesi *ödüllendirilmesi*cezalandırılması*yetiştirilmesi*yükseltilmesi veya işine son verilmesi* gibi özlük haklarının tümünü kapsar.
SORU2-PERSONEL KAPSAMINA GİREN İŞLER NELERDİR
CEVAP- *Atama nakil ve işe başlama
*Personel özlük hakları
*Memurların ödev ve sorumluluklar
*Sicil ve disiplin işlerinin yürütülmesi
*Sağlık güvenlik ve askerlik işlemleri
*Personelin geliştirilmesi izlenmesi ve denetlenmesi
SORU3-PERSONEL İLE İLGİLİ TUTULAN DEFTERLER
CEVAP- *Kütük-kadro defteri *Devam-devamsızlık defteri
*İş gören sicil defteri *İzin defteri
*Maaş defteri *Personel kişilik özlük-şahsi dosyası
*Devam çizelgeleri dosyası *Maaş bordroları dosyası
*Ücret bordroları dosyası
SORU4-EĞİTİM-ÖĞRETM ATAMALARI KAÇ ŞEKİLDE OLUR
CEVAP- *İlk kez atama *yeniden atama *kurumlar arası atama *kurum içi atama
SORU5-KİŞİNİN NAKİL İLE ATANMASI DÜZENLEMESİ İLK NE ZAMAN
CEVAP-12.05.1982 de 2670 sayılı kanun ile değişiklik 72. maddesinde düzenlendi
SORU6-ATANAN PERSONEL İŞE BAŞLARKEN HANGİ İŞLEMLER YAPILIR
CEVAP- *Yeni başlayan öğretmenlere etik sözleşme imzalatılır
*Aile beyannamesi ve mal beyannamesi doldurulur
*Sağlık karneleri okul müdürü tarafından onaylanır
*Kendi adına bir hesap açtırır
*Asli memurluğa atanabilmesi için adaylı süresini başarılı bir şekilde doldurmalı ve olumlu sicil alması gerekir
*E-okul sistemine girmesi için şifre verilir
*İlsiz-MEB sisteminde özlük haklarını görebilmesi için her öğretmene ayrı şifre verilir. İnternet üzerinden yapılan işlemleri müdür onaylar
*Öğretmenlerin sicil görev fişi-iki fotoğraf-kararname örneği ve göreve başlama yazısı İLÇELERDE=Mal müdürlüğüne İLLERDE=Muhasebe müdürlüğüne gönderilir
*Atanan iş görenin kimlik ve özlük durumu künye-kadro defterine kaydedilir
SORU7-ADAY ÖĞRETMENE UYGULANAN EĞİTİMLER
CEVAP- *Temel eğitim *hazırlayıcı eğitim *uygulamalı eğitim
Değerlendirmelerde 60 ve üzeri alanlar asil memurluğa geçerler
SORU8-PERSONEL ÖZLÜK HAKLARI NELERDİR
CEVAP-Uygulamayı isteme hakkı-hizmet güvenliği hakkı-hizmet çalışma hakkı-izin hakkı-aylık, yolluk hakkı-dava hakkı-müracaat ve şikâyet hakkı-diğer sosyal haklar
SORU9-ÖĞRETMENLİK KARİYER BASAMAKLARI
CEVAP-2005 yılında adaylıktan sonra öğretmenlikte 7 yılını dolduranlar UZMAN ÖĞRETMENLİK için; uzmanlıkta 6 yılını dolduranlar BAŞÖĞRETMENLİK için başvurabilirler
SORU10-SİCİL VE DİSİPLİN İŞLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ
CEVAP-Memurlarda 6 yıllık sicil notu ortalaması 90 ve üzeri olanlar bir kademe ilerleme ile ödüllendirilirler
-performansı ve işini etkileyecek tutumları hep olumlu olanlar teşekkür ve aylıkla ödüllendirme için okul müdürü milli eğitim müdürlüğüne teklif yapabilir.
SORU11-ÖĞRENCİ HİZMETLERİNİN YÖNETİMİ
CEVAP-Öğrencilerin kaydedilmesini *öğrenci devamının izlenmesini *öğrencinin nakil ve kayıt işlemlerinin yapılmasını *sınavlar ve sınıf geçme işlerini *mezuniyet ve diploma işlerini *sağlık ve güvenlik önlemlerinin alınmasını *kimlik, paso, askerlik ve kredi işlemlerinin yapılmasını kapsar
SORU12-ÖĞRENCİ HİZMETLERİ İÇİN TUTULAN DOSYA VE DEFTERLER
*Öğrenci aday kayıt defteri *künye-kütük defteri *ara sınıflarda özet sınıf defteri *son sınıflarda genel sınıf defteri *tasdikname defteri *öğrenci belge defteri *dışarıdan sınava giren öğrenci defteri *diplomaya hak kazanalar listesi *istatistik çizelgeleri dosyası *zümre öğretmen toplantıları dosyası
SORU13-YILLIK ÖĞRETİMİN PLANALMASI NELERİ KAPSAR
*Yıllık çalışma planının hazırlanmasını *sınıf ve şubelerin belirlenmesini *okulun öğretim kapasitesinin belirlenmesini *öğretim yükü ve öğretmenlerin belirlenmesini *ders dağıtım programının hazırlanmasını içerir
SORU14-ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTILARININ YAPILMASI
CEVAP-*Okulun EN ÜST karar organı öğretmenler kuruludur.
3 gruba ayrılır; *genel öğretmenler *zümre öğretmenler*şube öğretmenler kurulu
Okul müdürünün sorumlulukları; -toplantılar için gündem hazırlamak -toplantıları yapmak -toplantılar sonunda tutanağı hazırlamak -toplantı karalarının değerlendirilmesi ve uygulanmasıdır
SORU15- ÖĞRETİM PLANI YAPILIRKEN NE GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULUR
CEVAP-Eğitim teknolojisi stratejisi ve Yöntem grubu yönetmeliği hükümleri göz önünde bulundurulur
SORU16-BİR OKULDA EĞİTİM HİZMETLERİ KAPSAMINA HANGİ
ETKİNLİKLER GİRER
CEVAP-*Rehberlik hizmetlerinin yapılması *öğrenci disiplin işlerinin yapılması *nöbet işlerinin yürütülmesi *eğitici çalışmalar ve beden eğitiminin yapılması *okul aile birliği ve okul koruma derneklerinin kurulaması *okul ile çevre ilişkilerinin düzenlenmesi
SORU17-BİR OKULDA EĞİTİM İŞLERİ OLARAK HANGİ DEFTER VE
DOSYALAR TUTULUR
CEVAP- *Disiplin Kurulu karar defteri ve karar dosyası *öğretmen nöbet defteri ve nöbet çizelgeleri dosyası *okul kurulu defteri *teftiş defteri *rehberlik çalışmaları dosyası *öğretmenler kurulu dosyası * okul-aile birliği çalışma dosyaları *veli-öğretmen toplantı dosyaları *okul koruma derneği dosyası *eğitsel kol etkinlikleri dosyası
SORU18-REHBERLİK HİZMETLERİ İLE İLGİLİ MÜDÜR NE YAPMALI
CEVAP-Yapılacak hizmetin belirlenmesi -rehberlik servisinin kurulması -rehber uzmanın görevlendirilmesi -şube rehber veya sınıf öğretmenlerinin görevlendirilmesi -rehberlik çalışma programların hazırlanmasını yönetir
SORU19-ÖĞRENCİ DİSİPLİN İŞLERİNDE MÜDÜRÜN GÖREVLERİ
CEVAP-Müdürün yönetiminde disiplin ve onur kurullar kurulur-disiplin olayları soruşturulur gerekirse ceza verilir
SORU20-OKULLARDA SOSYAL ETKİNLİK KAPSAMINA NELER GİRER
CEVAP-Geziler-yarışmalar-beden eğitimi-izcilik-müzik ve halk oyunları-yayınlar-gösteriler-tiyatro çalışmaları-defile-sergi ve kermes
Müdür eğitici çalışmalar ile ilgili amaç ve ilkeleri belirlenmesinden-eğitici kolların kurulmasından-çalışmaların planlanmasından-tören ve anma günlerinin yapılmasından-beden eğitimi ve spor çalışmalarının yapılmasının yönetiminden sorumludur
SORU21-OKUL İŞLETMESİ İLE İLGİLİ TUTULAN DOSYA VE DEFTERLER
CEVAP-Gelen-giden evrak defteri, zimmet, posta zimmet, ödenek, avans, senet, fatura, personel maaş, personel ücret, demirbaş eşya, demirbaş eşya yardımcı, takım ve araç dağıtım defterleri
Dosyalar=
Gelen-giden yazılar, gizli yazılar, seferberlik, maaş bordroları, ücret bordroları, satın alma işlemleri karar dosyası, masraf gerçekleştirme, sivil savunma ile ilgili, demirbaş düşülen yazılar dosyası, devir-teslim dosyaları bulunmalı
SORU22-OKUL BÜTÇESİ HAZIRLANMASINDA MÜDÜRÜN GÖREVLERİ
CEVAP-Okul bütçesinin hazırlanması *ödenek alınması *ödeme yapılması *avans alınması ve kullanılmasından *satın alma işlemlerinden *personel maaş ve ücretlerinin ödenmesinden sorumludur
SORU23-YAZI İŞLERİNİN YAPILMASINDA MÜDÜRÜN GÖREVLERİ
CEVAP-*Yazılara numara verilmesinden *gelen ve giden yazıların işlenmesinden *posta ile gönderme işlemlerinin yapılmasından *gizli yazılarla ilgili işlemlerin yapılmasından *arşiv düzenlenmesinden sorumludur.
-Her yazıya konusuna göre numara verilir
SORU24-AYNİYAT İŞLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ
CEVAP-Mutemedi bulunmayan okullarda ayniyat işleri okul memuru tarafından eğer yoksa müdür yardımcısı veya öğretmenler tarafından müdür denetiminde yapılır.
SORU1-OKUL KAVRAMINI AÇIKLA
CEVAP-Eğitim sisteminin bütünlüğü içinde belirlenen amaçların gerçekleştirilmesi ya da amaçların eyleme dönüştürülmesi okul aracılığıyla olur.
SORU2-OKUL YÖNETİMİNE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMALR NELER
CEVAP- -Okul -Okul yönetimi -Okul yöneticisi
SORU3-OKUL YÖNETİMİNİ AÇIKLA
CEVAP-Okulun amaçlarına ulaşması için okuldaki madde ve insan kaynaklarının etkili ve verimli olarak harekete geçirilme sürecidir.
SORU4-OKULUN KENDİNE ÖZGÜ ÖZELLİKLERİ NELERDİR.
CEVAP-Okulun temel kaynağının insan olması
-Okulun eğitim öğretim sürecinde etki düzeyleri belirlenemeyen değişkenler vardır
-Okullarda farklı değerler bulunur ve bundan doğan çatışmalar uzlaştırılır.
-Okulun süreç ve ürün niteliklerini değerlendirmek zordur.
-Okuldaki çalışanların çoğunluğu uzman kişilerdir.
-Okul çevredeki örgütler tarafından etkilenir ve bu örgütleri etkiler.
-Okul yarar grupları tarafından etkilenmeye çalışılır
-Okul kültür aktarımını sağlama amacıyla işlev görür
-Okul bürokratik ve kamusal bir kurumdur
SORU5-OKUL YÖNETİMİNİN BOYUTLARI NELER
CEVAP-Okulda insan kaynağının yönetimi -öğrenci kaynağının yönetimi
-eğitim programının yönetimi -okul işletmesinin yönetimi
SORU6-OKULDA İNSAN KAYNAKLARININ YÖNETİMİ
CEVAP-Okulda iş görenlerin tümünün yönetimidir.
Atama-nakil-görevlendirme-stajyerlik-adaylık işlemlerinim yapılması-çalışanların özlük haklarının sağlanması gibi kayıt tutma işlemleridir.
Çalışanların güdülenmesi-eğitimi-geliştirilmesi-kariyer planlaması gibi boyutları da içine alır.
SORU7-ÖĞRENCİ KAYNAĞININ YÖNETİMİ
CEVAP-Öğrencilerin okula kaydı-nakil ve kayıt işlemleri-devam durumunun izlenmesi-sağlık hizmetlerinin sağlanması-not kayıt sistemlerinin işletilmesi gibi işlemleri kapsar.
SORU8-EĞİTİM PROGRAMININ YÖNETİMİ
CEVAP-Okul yönetiminin asıl işidir.
Okulun işleyişine yön veren temel öğedir. Derslerin düzenlenmesi-eğitsel kollar-kutlama ve anma etkinlikleri-öğrencilere yönelik yetiştirici ve eğitici etkinlikleri kapsar.
SORU9-OKUL İŞLETMESİNİN YÖNETİMİ
CEVAP-Eğitim için kullanılacak bina tesis ve araçların sağlanması ve hazır bulundurulması maddi ihtiyaçların karşılanmasını kapsar.
Okula gelir sağlamak ve bu geliri eğitim için harcamak-bütçeye ilişkin işlemleri yasalara uygun olarak yapmayı kapsar.
SORU10-OKULUN YAPISINDA DİKKATE ALINACAK TEMEL ÖGELER
CEVAP- -Amaç -yapı -süreç -okulun kültürü
-Örgütler belli amaçlar doğrultusunda kurulur.
Örgüt yapısı, hiyerarşi-rol, statü gibi kavramları içinde barındırır.
Okul yönetimi, yönetim süreçleri çerçevesinde etkinlik gösterir. Yönetim süreçleri, okulun örgüt olarak varlığını sürdürmesine ve okulun amaçlarına ulaşmasına hizmet eder.
Okul kültürü, okulda yer alan bireylerin paylaştığı duygular-normlar-etkileşimler-etkinlikler-beklentiler-varsayımlar-inançlar-tutumlar ve değerlerden oluşur.
SORU11-OKULDA BULUNAN KADROLAR VE KURUMLAR
CEVAP- *İdari işler ve daktilo memurları *hesap işleri memuru *yardımcı personel *diğer görevliler *öğretmenler kurulu *disiplin-onur kurulu *zümre-şube öğretmenler kurulu *okul gelişim yönetimi ekibi *satın alma komisyonu *muayene ve teslim alma komisyonu
SORU12-BÜROKRATİK YAPIDA GÖRÜLEN ÖZELLİKLER
CEVAP- *OTORİTE HİYERARŞİSİ= müdür-müdür yardımcısı-öğretmen ve öğrenciler arasında otoriteye dayalı bir hiyerarşik düzen bulunur.
*İŞ BÖLÜMÜ VE UZMANLAŞMA= Okullarda çalışanların çoğunluğu uzmanlardan oluşur. Bürokratik örgütlere yapılan eleştirilerden biride uzmanlaşmanın işe karşı yabancılaşma olgusunu geliştireceği yöndedir.
*KURALLAR
*SÜREÇ TANIMLAMALARI=Okulda görevlilerin, görevlerini yerine getirirken keyfi davranışları ortadan kaldırmayı-okulu kişiye bağlı olmaktan kurtarmanın yollarından biri olarak görülebilir.
*TEKNİK YETERLİLİK=Kimin hangi hak ve sorumluluklara sahip olduğunun önceden belirlenmesidir. Yönetici eğitimi almamış kişinin okul yöneticisi olması-öğretmen fakültesinde mezun olmayan birinin öğretmen olması okulun işleyişinde teknik yeterlilik açısından sorun olmasına yol açar.
SORU13-OKUL YÖNETİCİLERİNİN ATANMASI İLE İLGİLİ YASAL
DÜZENLEME EN SON NEZAMAN YAPILDI
CEVAP-13 Nisan 2007 de 26492 sayılı yasal düzenleme resmi gazetede yayımlandı.
SORU14-YÖNETMELİKTE OKUL YÖNETİCİLERİNİN HANGİ ÖZELLİKLERİNE
GÖRE ATAMA YAPILDI
CEVAP- Kıdem -sicil notu ve -disiplin cezası almama özelliklerine göre atama yapıldı
SORU15-OKULYÖNETİCİSİNİN LİDERLİK ROLLERİ NELER
CEVAP- *Öğretimsel liderlik *etik liderlik *vizyoner liderlik *öğrenen liderler
*dönüşümcü liderlik
*ÖĞRETMSEL LİDERLİK
Öğretimin geliştirilmesidir. Amacı, okulda güçlü değerleri öne çıkartan bir vizyonun geliştirilmesidir. Öğretimsel lider rolündeki yönetici, eğitim programlarını hazırlanması-uygun öğretim teknolojileri ve yöntemlerinin seçimi-çocuk ve ergenlik psikolojisi gibi öğretimi etkileyen konularda bilgi ve beceriye sahip olmalıdır.
*ETİK LİDERLİK
Okul yöneticisi sadece içinde bulunduğu değerleri değil küresel değerlerle ulusal ve yerel değerleri bağdaştırabilmelidir. Okulun amaçlarını gerçekleştirmeye çalışırken “her yolu mubah” görmeyen yönetici etik liderdir.
*VİZYONER LİDERLİK
Okul lideri vizyonunu belirler, yeni standardı belirler ve bozulmamasına nezaret edip süreç sahipleri arcılığıyla okuldaki tüm üyeleri bu vizyonu gerçeğe dönüştürmeye teşvik eder.
*ÖĞRENEN LİDERLER
Okul yöneticisi, öğretmenlik rolünü üstlenirken hem öğrenen hem de öğreten kişi olmalıdır. Görevi yeni öğretmenlere liderlik etmek-karmaşıklığı anlama-sorun çözme-görüşlerini açıklama-ortak düşünsel modeller geliştirme yetenekleri için olanak sağlamaktır.
*DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİK
Örgütte ani ve etkili değişimi gerçekleştirmeye yönelik bir liderlik biçimidir.
Dönüşümcü lider olarak okul yöneticiler; sadece düşünen sorgulayan ve risk alan kişiler değil aynı zamanda davranışları ile okul üyelerine belli düşünceler aşılayan kişilerdir. Öğrencileri öğrenmeye özendiren-onlara dönüşümün coşku ve heyecanını aşılayan kişilerdir.
**OKUL YÖNETİM SÜREÇLERİ ÜNİTE-9
SORU1-YÖNETİM KURAMLARI NELERDİR.
CEVAP- *Klasik yöntem *Neo-klasik yöntem *Modern yöntem
SORU2-KLASİK YÖNETİM KURAMLARI
CEVAP-Örgütlerin yapısını ve amaçlarını öne çıkartarak verimlilik üzerinde durmuşlardır. Örgütsel amaçların gerçekleştirilmesi amacıyla örgütsel verimliliğin örgütü oluşturan bireylere sıkı bir denetim mekanizmasının uygulanmasıyla sağlanabileceğini savunmaktadır.
SORU3-NEO-KLASİK YÖNETİM KURAMI
CEVAP-Örgüt içindeki insanların nasıl davrandığını inceleyerek örgütün yapısı ile insan davranışları arasındaki ilişkileri inceler. İnsanların sadece maddi gereksinimleri değil sosyo-psikolojik gereksinimlerinin de ön planda tutulması gerektiğini vurgular
SORU4-MODERN YÖNETİM KURAMLARI
CEVAP-Bu kurama göre, örgütlerin varlıklarını sürdürebilmeleri içinde bulunduğu çevrede meydana gelen değişmelere uyum sağlayabilmesiyle mümkündür.
Bu kuram, okulları toplumsal sistemin bir parçası olarak ele alır ve okulların hem toplumun diğer sistemleri ile hem de okulun kendi alt sistemleriyle ilişkilerinin özelliklerini ayrıntılı olarak inceler.
SORU5-OKUL YÖNETİM SÜREÇLERİ NELER
CEVAP- *Karar verme *Planlama *Örgütleme *İletişim *Etkileme *Eş güdümleme *Değerlendirmedir.
SORU5-EĞİTİM ÖRGÜTLERİ İÇİN HAZIRLANACAK PLANLARIN TAŞIMASI
GEREKEN ÖZELLİKLER
*BÜTÜNLÜK=Hazırlanacak planlar örgütün bütününü kapsamalıdır.
*AMACA YÖNELİK OLMA=Hazırlanacak planlar amaçlarını gerçekleştirmeye yönelik olmalı
*GELİŞTİRİLEBİLİRLİK=Eğitim örgütlerini etkileyen her türlü iç ve dış gelişme karşısında yapılacak olan planlar geliştirilebilir olmalı
*ÖLÇÜLEBİLİRLİK=Hazırlanacak planların belirlenen eğitim amaçlarına ulaşma düzeyi mutlaka ölçülebilir olmalı
*GÜVENİRLİK=Hazırlanan planların başarılı olması için kullanılan yöntemlerin ve bilgilerin doğru olması gerekir
*YALINLIK=Planların hazırlanması-uygulanması ve değerlendirilmesi, planı hayata geçirecek kişilerin hata yapmasını önleyecek oranda yalın olması gerekir
*TUTUMLULUK=Eğitim örgütlerinin belirlenen örgütsel amaçlara ulaşmasını sağlayacak planlar ekonomik olmalı-en uygun kaynak kullanımı ile belirlenen amaçların tümüne ulaşmayı sağlamalıdır.
SORU6-ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM SÜRECİNİ MEYDANA GETİREN ÖGELER
NELER
*Amaç *Verici *Alıcı *Mesaj *Kanal *Eylem *Dönüt
*AMAÇ=iletişim sürecini başlatan ve etkili hale getiren en temel öğedir.
*VERİCİ=Bir kişiye belirlenen amacı gerçekleştirmek için anlam ileten kişi
*ALICI=Vericinin belirlenen bir amacı gerçekleştirmek için mesajı gönderdiği kişi
*MESAJ(İLETİ)=Karşısındakine belirlenen bir amacı gerçekleştirmek için anlam ileten kişinin alıcıya göndereceği anlamın duyu organlarıyla algılanabilecek şekilde anlatımıdır
*KANAL=Vericinin gönderdiği mesajların alıcıya ulaşmasını sağlayan ortamdır
*EYLEM=İletişim sürecinde vericinin beklemiş olduğu tepkinin alıcı tarafından gösterilmesidir
*DÖNÜT=Vericinin gönderdiği iletilerin alıcıda oluşturduğu etkilere yönelik vericinin elde ettiği bilgilerdir.
** OKULLARDA İNSAN KAYNAĞININ YÖNETİMİ ÜNİTE-10
SORU1-BİLİMSEL YAKLAŞIM YÖNETİMİNİ İLK KEZ KİM KULLANDI.
CEVAP-Frederic Taylor tarafındandır. Bu kurama göre işçi verimliliği; –bilimsel ölçümlere –iş sürecinin diğer öğeleriyle olan uyumuna –maksimum çıktının elde edilmesine dayanır
SORU2-PERSONEL YÖNETİMİNİN TEMEL İŞLEVİ NEDİR
CEVAP-Yönetim ve iş görenler arasında köprü kurmak-iş görenlere yönetimin ne beklediğini anlayacağı dilde anlatmak-yönetime iş görenlerden en iyi verimi nasıl alabileceğine ilişkin tavsiyelerde bulunmak
SORU3-İNSAN İLİŞKİLERİ YAKLAŞIMININ ÖNCÜLERİ KİM
CEVAP-Elton mayo – Fritz roelthiberger
SORU4-İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE İLİŞKİN KURAMLAR
**GENEL SİSTEM KURAMI=Belli amaçları olan ve bu amaçlar doğrultusunda kendine uygun girdileri seçip çeşitli süreçlerle işleyip amaçları doğrultusunda çıktılar haline dönüştüren sistemdir.
**ROL DAVRANIŞI KURAMI=İş görenlerin çok çeşitli rolleri üstlendiği ve bu rollerin birçok kişi tarafından değerlendirildiği sosyal sistem üzerine odaklanır. Rol davranışı, örgütteki iş görenler tarafından işleri gerçekleştirmeye ilişkin tekrarlanan eylemler olarak tanımlanır
**KURUMSAL KURAM=Örgütleri sosyal çevrede ürettikleri ürün ve hizmete dayalı olarak gösterdikleri çabalar için “ONAY” arayan tarihsel kökleri olan sosyal varlıklar olarak ele alır
**KAYNAK BAĞIMLILIĞI KURAMI=Örgütü oluşturan öğeler arasındaki ilişkiye odaklanarak örgütün öğeleri arasında kaynakların değişimini ön plana çıkarır.
Bu yaklaşıma göre örgütte farklı birimler ya da gruplar sahip oldukları kaynakları kontrol ederek birbirleri üzerinde güç elde etmeye çalışırlar
**İNSAN SERMAYESİ KURAMI=İş görenlerin beceri deneyim ve bilgilerinin örgütte ekonomik bir değeri olduğunu bunun örgütün insan sermayesini oluşturduğu görüşünü temel alır.
**KAYNAK BAĞLILIĞI KURAMI=Örgütler ancak bir “REKABETÇİ” üstünlüğe sahiplerse ve bunu sürdürebiliyorlarsa başarılıdır düşüncesine dayanır.
Bu kurama göre; okul örgütleri yetiştirdikleri öğrencileriyle diğer okul örgütleri üzerinde bir rekabet üstünlüğüne sahiplerse başarılıdırlar.
SORU5-ÖRGÜTLERDE KAÇ KAYNAK BULUNUR
CEVAP-*Fiziksel(bina teknoloji donanım)
*İş gören(iş görenlerin deneyimi ve bilgisi)
*Örgütsel yapı(etkinlikleri planlama-izleme ve kontrol etme-kendi içinde veya paydaşları arasında oluşan sosyal ilişkiler)
SORU6-İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİ AMAÇLARI NELER
-Okul örgütünün amaçlarını gerçekleştirmek için yardım etmek
-Okul örgütlerinde sosyalleşmeye ilişkin süreçler tasarlamak
-Okul örgütünün örgütsel etkililiğini artırmak
-Okul örgütüne güdülenmiş iş görenler sağlamak
-Okulda kişiler ve gruplar arası ilişkileri kurmak
-Tüm iş görenlerin iş tatminlerini sağlamak ve yardımcı olmak
-Okul örgütünde çalışmayı iş yaşamı kalitesini arttırarak istenilir kılmak
-Okulda örgüt kültürünün gelişmesine katkı sağlamak
-Etik ve sosyal davranışları geliştirmek ve devam ettirmek
-Değişimi bütün yönlerden dikkate alarak yöneltmek
SORU7-OKUL ÖRGÜTLERİNDE ATAMA BİÇİMİNE GÖRE KONU OLACAK 4
İNSAN KAYNAĞI KİMLERDİR
CEVAP-Öğretmenler ve yöneticiler-teknisyenler-memurlar-yardımcı personeldir
SORU8-OKULLARDA EN BÜYÜK İNSAN KAYNAĞI OLMA NİTELİĞİ
GÖSTEREN ÖĞRETMENLERİN PLANLANMASINDA
Kadrolu öğretmenlerin-Sözleşmeli öğretmenlerin-Kadrosuz söz. öğretmenlerin-
Usta öğreticilerin planlanması seçimi ve yekleştirilmesi gerçekleştirilir
SORU9-NORM KADRO UYGULANMASININ AMAÇLARI NELER
-Kamu kaynaklarını verimli kullanılması
-Kadroların gerçek iş yüklerine göre planlanması
-Nitelik kıdemle gereksinim duyulan insan kaynaklarının ilişkilendirilmesi
-Ücretlendirmenin belirlenen kadrolara göre gerçekleştirilmesi
SORU10-OKULDA EĞİTİM DIŞINDA KALAN İNSANLARIN BÜTÇESİ
Güvenlik-temizlik-kaloriferci gibi insanların bütçeleri okul aile birliklerinin bütçelerinden karşılanır.
SORU11-OKULDAKİ PERSONELİN ÖZLÜK DOSYASINDA NELER BULUNUR
Özlük-atama-terfi ve kademe ilerlemesi-takdir ve taltif-adli işlemler-sağlık-tahsil ve meslek programları gruplarına ilişkin dosyalar yer alır
SORU12-İNSAN KAYNAKLARININ YETİŞTİRİLİP GELİŞTİRİLMESİNDEKİ
SÜREÇLER
-Eğitim gereksinmesinin analizi
-Yetiştirme-geliştirme eğitiminin hazırlanıp tasarlanması
-Eğitimin bir grupta denenmesi ve geri bildirim ile tekrar tasarlanması
-Eğitim etkinliğinin uygulanması
- “ “ değerlendirilmesidir
SORU13-PERFORMANS DEĞERLENDİRME SÜRECİNİN AŞAMALARI
-Performans ölçütlerini geliştirmek
-İş analizlerini geliştirip iyileştirmek
-İş görenlerin iş beklentilerini belirlemek
-İş performansına ilişkin geri bildirim sistemini kurmak
-Amaçların hangi oranda gerçekleştirildiğinin değerlendirilmesi
-Ödüllendirme ve kariyerde ilerlemeye ilişkin ölçütlerin geliştirilmesi
-İnsan kaynaklarına ilişkin süreçler tasarlanmasıdır.
SORU14-OKULDAKİ İŞ GÖRENLERİN SİCİL AMİRLERİ KİMLER
1.Sicil amiri = okul yöneticisi
2. “ “ = il-ilçe Şube milli eğitim müdürü ya da Milli eğitim m. yardımcısı
3. “ “ = il-ilçe Milli Eğitim Müdürüdür
SORU15-OKUL YÖNETİCİNİN SİCİL AMİRLERİ
1. Sicil amiri = il-ilçe milli eğitim Şube müdürü ya da Milli eğitim m. yardımcısı
2. “ “ = il-ilçe milli eğitim müdürü
3. “ “ = kaymakam veya validir
SORU16-PERFORMANSIN ÖDÜLLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN
-Bürokratik Model=Ödül iş görenin maaşı temel alınarak tüm iş görenler arasında eşit miktarda-kıdemi dikkate alınarak bireysel performansa göre verilir.
-Post–bürokratik model=İş performansına göre değişken oranlarda, her iş görene göre farklılaşan yapıda, kıdemden çok performansa dayalı ve takım ya da birim performansı temel alınarak verilir.
SORU 17- MILLI EGITIM BAKANLIGININ PERSONELIN ÖDÜLLENDRLMESi
-Aylıkla ödüllendirme için okul yöneticileri milli eğitim müdürlüğüne yazı ile teklifte bulunur. Teklif uygun görülürse Genel müdürlüğe bildirilir. Genel müdürlük uygun görürse bu aylık ödülünü verir
-6 yıllık sicil notu 90 ve üzerinde olanlar bir kademe ilerlemesiyle ödüllendirilir
-İş performansı yüksek olanlar için okul yöneticileri “teşekkür” ile ödüllendirilmesi için il-ilçe milli eğitim müdürlüğüne teklifte bulunur. Uygun görülürse “teşekkür belgesi” düzenlenir.
SORU18-KARİYER BASAMAKLARI İLERLEMEDE NELER ETKİLİ OLUR
-Kıdem -hizmetiçi ve lisansüstü öğretim –bilimsel –kültürel -sanatsal ve sportif etkinlikler -sicil puanı -sınav puanları etkili olur.
SORU19-ÖĞRETMENLİK KARİYER BASAMAKLARI
-Öğretmen -Uzman öğretmen -başöğretmen.
**OKUL YÖNETİM İŞLERİ ÜNİTE-11
SORU1-OKULDA PERSONEL HİZMETLERİ NELERİ KAPSAR
CEVAP-Personelin sağlanması ve yararlanılması *gerekli personel için istekte bulunulması *atanan personelin göreve başlatılması*görev yerinin değiştirilmesi *ödüllendirilmesi*cezalandırılması*yetiştirilmesi*yükseltilmesi veya işine son verilmesi* gibi özlük haklarının tümünü kapsar.
SORU2-PERSONEL KAPSAMINA GİREN İŞLER NELERDİR
CEVAP- *Atama nakil ve işe başlama
*Personel özlük hakları
*Memurların ödev ve sorumluluklar
*Sicil ve disiplin işlerinin yürütülmesi
*Sağlık güvenlik ve askerlik işlemleri
*Personelin geliştirilmesi izlenmesi ve denetlenmesi
SORU3-PERSONEL İLE İLGİLİ TUTULAN DEFTERLER
CEVAP- *Kütük-kadro defteri *Devam-devamsızlık defteri
*İş gören sicil defteri *İzin defteri
*Maaş defteri *Personel kişilik özlük-şahsi dosyası
*Devam çizelgeleri dosyası *Maaş bordroları dosyası
*Ücret bordroları dosyası
SORU4-EĞİTİM-ÖĞRETM ATAMALARI KAÇ ŞEKİLDE OLUR
CEVAP- *İlk kez atama *yeniden atama *kurumlar arası atama *kurum içi atama
SORU5-KİŞİNİN NAKİL İLE ATANMASI DÜZENLEMESİ İLK NE ZAMAN
CEVAP-12.05.1982 de 2670 sayılı kanun ile değişiklik 72. maddesinde düzenlendi
SORU6-ATANAN PERSONEL İŞE BAŞLARKEN HANGİ İŞLEMLER YAPILIR
CEVAP- *Yeni başlayan öğretmenlere etik sözleşme imzalatılır
*Aile beyannamesi ve mal beyannamesi doldurulur
*Sağlık karneleri okul müdürü tarafından onaylanır
*Kendi adına bir hesap açtırır
*Asli memurluğa atanabilmesi için adaylı süresini başarılı bir şekilde doldurmalı ve olumlu sicil alması gerekir
*E-okul sistemine girmesi için şifre verilir
*İlsiz-MEB sisteminde özlük haklarını görebilmesi için her öğretmene ayrı şifre verilir. İnternet üzerinden yapılan işlemleri müdür onaylar
*Öğretmenlerin sicil görev fişi-iki fotoğraf-kararname örneği ve göreve başlama yazısı İLÇELERDE=Mal müdürlüğüne İLLERDE=Muhasebe müdürlüğüne gönderilir
*Atanan iş görenin kimlik ve özlük durumu künye-kadro defterine kaydedilir
SORU7-ADAY ÖĞRETMENE UYGULANAN EĞİTİMLER
CEVAP- *Temel eğitim *hazırlayıcı eğitim *uygulamalı eğitim
Değerlendirmelerde 60 ve üzeri alanlar asil memurluğa geçerler
SORU8-PERSONEL ÖZLÜK HAKLARI NELERDİR
CEVAP-Uygulamayı isteme hakkı-hizmet güvenliği hakkı-hizmet çalışma hakkı-izin hakkı-aylık, yolluk hakkı-dava hakkı-müracaat ve şikâyet hakkı-diğer sosyal haklar
SORU9-ÖĞRETMENLİK KARİYER BASAMAKLARI
CEVAP-2005 yılında adaylıktan sonra öğretmenlikte 7 yılını dolduranlar UZMAN ÖĞRETMENLİK için; uzmanlıkta 6 yılını dolduranlar BAŞÖĞRETMENLİK için başvurabilirler
SORU10-SİCİL VE DİSİPLİN İŞLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ
CEVAP-Memurlarda 6 yıllık sicil notu ortalaması 90 ve üzeri olanlar bir kademe ilerleme ile ödüllendirilirler
-performansı ve işini etkileyecek tutumları hep olumlu olanlar teşekkür ve aylıkla ödüllendirme için okul müdürü milli eğitim müdürlüğüne teklif yapabilir.
SORU11-ÖĞRENCİ HİZMETLERİNİN YÖNETİMİ
CEVAP-Öğrencilerin kaydedilmesini *öğrenci devamının izlenmesini *öğrencinin nakil ve kayıt işlemlerinin yapılmasını *sınavlar ve sınıf geçme işlerini *mezuniyet ve diploma işlerini *sağlık ve güvenlik önlemlerinin alınmasını *kimlik, paso, askerlik ve kredi işlemlerinin yapılmasını kapsar
SORU12-ÖĞRENCİ HİZMETLERİ İÇİN TUTULAN DOSYA VE DEFTERLER
*Öğrenci aday kayıt defteri *künye-kütük defteri *ara sınıflarda özet sınıf defteri *son sınıflarda genel sınıf defteri *tasdikname defteri *öğrenci belge defteri *dışarıdan sınava giren öğrenci defteri *diplomaya hak kazanalar listesi *istatistik çizelgeleri dosyası *zümre öğretmen toplantıları dosyası
SORU13-YILLIK ÖĞRETİMİN PLANALMASI NELERİ KAPSAR
*Yıllık çalışma planının hazırlanmasını *sınıf ve şubelerin belirlenmesini *okulun öğretim kapasitesinin belirlenmesini *öğretim yükü ve öğretmenlerin belirlenmesini *ders dağıtım programının hazırlanmasını içerir
SORU14-ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTILARININ YAPILMASI
CEVAP-*Okulun EN ÜST karar organı öğretmenler kuruludur.
3 gruba ayrılır; *genel öğretmenler *zümre öğretmenler*şube öğretmenler kurulu
Okul müdürünün sorumlulukları; -toplantılar için gündem hazırlamak -toplantıları yapmak -toplantılar sonunda tutanağı hazırlamak -toplantı karalarının değerlendirilmesi ve uygulanmasıdır
SORU15- ÖĞRETİM PLANI YAPILIRKEN NE GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULUR
CEVAP-Eğitim teknolojisi stratejisi ve Yöntem grubu yönetmeliği hükümleri göz önünde bulundurulur
SORU16-BİR OKULDA EĞİTİM HİZMETLERİ KAPSAMINA HANGİ
ETKİNLİKLER GİRER
CEVAP-*Rehberlik hizmetlerinin yapılması *öğrenci disiplin işlerinin yapılması *nöbet işlerinin yürütülmesi *eğitici çalışmalar ve beden eğitiminin yapılması *okul aile birliği ve okul koruma derneklerinin kurulaması *okul ile çevre ilişkilerinin düzenlenmesi
SORU17-BİR OKULDA EĞİTİM İŞLERİ OLARAK HANGİ DEFTER VE
DOSYALAR TUTULUR
CEVAP- *Disiplin Kurulu karar defteri ve karar dosyası *öğretmen nöbet defteri ve nöbet çizelgeleri dosyası *okul kurulu defteri *teftiş defteri *rehberlik çalışmaları dosyası *öğretmenler kurulu dosyası * okul-aile birliği çalışma dosyaları *veli-öğretmen toplantı dosyaları *okul koruma derneği dosyası *eğitsel kol etkinlikleri dosyası
SORU18-REHBERLİK HİZMETLERİ İLE İLGİLİ MÜDÜR NE YAPMALI
CEVAP-Yapılacak hizmetin belirlenmesi -rehberlik servisinin kurulması -rehber uzmanın görevlendirilmesi -şube rehber veya sınıf öğretmenlerinin görevlendirilmesi -rehberlik çalışma programların hazırlanmasını yönetir
SORU19-ÖĞRENCİ DİSİPLİN İŞLERİNDE MÜDÜRÜN GÖREVLERİ
CEVAP-Müdürün yönetiminde disiplin ve onur kurullar kurulur-disiplin olayları soruşturulur gerekirse ceza verilir
SORU20-OKULLARDA SOSYAL ETKİNLİK KAPSAMINA NELER GİRER
CEVAP-Geziler-yarışmalar-beden eğitimi-izcilik-müzik ve halk oyunları-yayınlar-gösteriler-tiyatro çalışmaları-defile-sergi ve kermes
Müdür eğitici çalışmalar ile ilgili amaç ve ilkeleri belirlenmesinden-eğitici kolların kurulmasından-çalışmaların planlanmasından-tören ve anma günlerinin yapılmasından-beden eğitimi ve spor çalışmalarının yapılmasının yönetiminden sorumludur
SORU21-OKUL İŞLETMESİ İLE İLGİLİ TUTULAN DOSYA VE DEFTERLER
CEVAP-Gelen-giden evrak defteri, zimmet, posta zimmet, ödenek, avans, senet, fatura, personel maaş, personel ücret, demirbaş eşya, demirbaş eşya yardımcı, takım ve araç dağıtım defterleri
Dosyalar=
Gelen-giden yazılar, gizli yazılar, seferberlik, maaş bordroları, ücret bordroları, satın alma işlemleri karar dosyası, masraf gerçekleştirme, sivil savunma ile ilgili, demirbaş düşülen yazılar dosyası, devir-teslim dosyaları bulunmalı
SORU22-OKUL BÜTÇESİ HAZIRLANMASINDA MÜDÜRÜN GÖREVLERİ
CEVAP-Okul bütçesinin hazırlanması *ödenek alınması *ödeme yapılması *avans alınması ve kullanılmasından *satın alma işlemlerinden *personel maaş ve ücretlerinin ödenmesinden sorumludur
SORU23-YAZI İŞLERİNİN YAPILMASINDA MÜDÜRÜN GÖREVLERİ
CEVAP-*Yazılara numara verilmesinden *gelen ve giden yazıların işlenmesinden *posta ile gönderme işlemlerinin yapılmasından *gizli yazılarla ilgili işlemlerin yapılmasından *arşiv düzenlenmesinden sorumludur.
-Her yazıya konusuna göre numara verilir
SORU24-AYNİYAT İŞLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ
CEVAP-Mutemedi bulunmayan okullarda ayniyat işleri okul memuru tarafından eğer yoksa müdür yardımcısı veya öğretmenler tarafından müdür denetiminde yapılır.