Özel Eğitim ile ilgili...

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan imported_seda_
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Okuma süresi: 0:18
Puanları 0
Solutions 0
Tepki Skoru
0
@imported_seda_
Merhabalar, okulda yıllık ödevimi özel eğitimden aldım. Bu konuda yardıma ihtiyacım var. Yardım edebilirmisiniz?:36_3_12:

Toplumumuzda engellilere verilen önem ve onların yaşamlarını kolaylaştırıcı neler yapılmaktadır?

Not: Nereye açacağımı bilemedğimden buraya açtım. Yanlış yere açmışsam lütfen taşınsın.. :36_3_12:​

arkadaşım ben 4 yıl özel egitimde çalıştım ve devletteydim... biraz daha açarmısın konunu..ne ögrenmek istiyorsun???sanırım liselisin...

bende mesela türk toplumunda özürlü olmak,özürlü bir bebek sahibi anne babalara öneriler,özürlülerin yasal hakları,çalışan özürlüler için kanuni haklar,özürlüler ve çalışma hayatı,özürlüler ve egitim,özürlülerle ilgili çalışma yapan kurumlar ve dernekler,özürlüler ve ulaşım,özürlülere sosyal imkanlar konularını içeren ve sana yardımcı olacagını düşündügüm bir kitap var..istersen konunu belirt eger kitapta varsa hemen yazıp yolluyum...

Evet lisedeyim ödev konum bu. Toplumumuzda engellilere ne kadar önem veriliyor nasıl davranılıyor, ve engelliler için yaşamlarını kolaylaştıracak neler yapılmış neler yapılabilir gibi şeyler işte.. Anlatamadım ben siz daha iyi anlarsınız.. O saydıklarınız olabilir diye düşünüyorum zahmet olmazsa çok iyi olur.

Tamam canim ayni konular ... Ben yazip sİteye gÖndermeye ÇaliŞicam... Şİmdİ yazmaya baŞladim....uzun sÜrer sanirim

Çok ama çok teşekkür ederim.. Yoruyorum sizi de..

Türk toplumu köylüsüyle,kentlisiyle,zenginiyle,fakiriyle,sıradanıyla,aydınıyla Türkiye sınırları içinde yaşayan insanların oluşturdugu gruptur.Bu grup içinde sakat olarak yer alanlar kimlerdir?Toplum hiç görmeyenleri,az veya hiç işitmeyenleri,kol veya bacaklarında agır sakatlıgı bulunanları sakat veya özürlü olarak kabul etmektedir.Kalp hastalarını,böbrek hastalıgı sebebiyle diyaliz makinesine baglanmış olanları,şeker hastalarını sakat olarak kabul etmemektedir.Toplum nazarında hasta,hastalıklı ve sakat farklıdır.

Bir çocuk ailesinin nazarında hasta aşamasından sakat aşamasına kolay kolay geçemez.Hasta aşamasındanki çocuk için henüz ümitsizlik yoktur ve çare arayışı devam etmektedir.Sakat aşaması,toplumsal itibarı çok iyi olmayan ümitsizligin hakim oldugu aşamadır.Hasta aşaması çok uzun sürdügü için ailelerin çocuklarını bu şekilde okutma talebi fazla degildir.Bu aileler çocuklarının birgün olup diger çocukların gittigi okullara gidebileceklerini düşünmekte ve çocuklarını tedavi ettirmek için sürekli bir gayret içinde bulunmaktadırlar.

Ailelerin çocuklarının sakat aşamasına geçmesini niçin istemedikleri hususu biraz daha derinleştirmek gerekir.Sakatlık toplum nazarında çaresizlik,düşkünlük,güçsüzlük,acizlik,acıma vesilesi olarak algılanır.bu durumda sakat kalma ihtimali bulunan bir çocugun yakınlarının hastalık aşamasını uzatmalarının altında yatan sebep kendiliginden ortaya çıkmış oluyor. aynı şekilde bu vahim olayı bizzat yaşamayanların konuya duyarsızca yaklaşıyor olmaları da çok dogal.ne var ki çeşitli sosyal dinamiklere uygun olarak ortaya çıkmış olan bu davranış biçimlerinin yine sosyal dinamiklere uygun olarak degişmesi ve çalışma hayatı içinde organların önemini ortadan kaldıran yapılanmanın yerleşmesi sakatlara da yeni toplumsal dengeler kazandırmıştır.

Medeni ve gerçekçi bir toplum olarak bunun farkında olmamız ve sakatların toplum hakkında,toplumun da sakatlar hakkında geliştirdigi önyargılardan bagımsız , karşılıklı anlaşma ve ilişkiyi önde tutan bir davranış motivasyonu içine girmemiz gerekir.Türk toplumunnun bu büyük potansiyele ihtiyacı vardır.

BUGÜN DÜNÜ DEGİŞTİRİR, YARINI OLUŞTURUR
İnsanların bir kısmı hayati fonksiyonları henüz başlamadan ya da başlangıç anında veya hayat süreçleri içinde kendi istekleri dışında meydana gelen bir takım olayların etkisi ile bir ya da bir kaç organını kaybetmektedirler.hayati faaliyetlerini diger insanlarla eşit şartlarda sürdürebilmeleri için gereken bu organların yoklugu zaten sorunlarla dolu bir dünyada daha fazla zorlanmalarına neden olmaktadır.

işte diger insanlarla eşit şartlarda yaşam mücadelesi veremeyen bu insanlar özürlü olmaktan kaynaklanan bu farklılıgı kendilerine kabul ettirmelidirler.
öncelikle kendilerine olan saygıyı,güveni kaybetmeden, onurlu hayat felsefesini kaybetmeden bütün imkansızlıklara ragmen özürlülügü benimseyerek yaşamalıdırlar.

geçmişten gelen önyargıları kırmak,gelecekte de aynı çıkmazlarla başka özürlülüleri karşı karşıya bırakmamak için kendilerini mecbur hissetmelidirler...
özürlülerin onurlu yaşamı hayata geçirdigini gören diger insanlar bu hayatta sorumlu bir insan olarak yapılması gereken pek çok şey bulundugunun bir kez daha farkına varacaklar ve bu sormlulukla bütün insanlık daha güzel bir gelecege dogru ilerleyecektir.

ÖZÜRLÜLERİN YASAL HAKLARI

<Devlet sakatların korunmaları ve toplum hayatına intibaklarını saglayan tedbirleri alır>Anayasamızdan

Anayasamızın bu maddesinde de belirtildigi üzere devlet,sakat veya muhtaç durumda olanlar için bir çok kolaylık ve yardım imkanları saglamıştır.pek çogumuzun farkında olmadıgı ve bu nedenle yararlanmadıgı bu imkanlar bu bölümde belirtilmiştir.
SAKATLIK RAPORU NASIL ÇIKARILIR?
Sakatlık raporu çıkarmak için saglık kurulu raporu alınması gerekir.bunun için özürlünün dogrudan raporu verecek olan hastanenin baştabibligine müracaat etmesi veya çalıştıkları kamu kurumu veya iş ve işçi bulma kurumunca resmi yazı ile hastaneye gönderilmesi gerekir.
İSTANBULDA SAKATLIK RAPORU VERMEYE YETKİLİ SAGLIK KURULUŞLARI

1-İST haydarpaşa numune hastanesi
2-şişli etfal hastanesi
3-okmeydanı egitim hastanesi
4-ist egitim hastanesi
5-göztepe egitim hastanesi
6- istanbul üniversitesi cerrahpaşa tıp fakültesi hastanesi
7-ist üniversitesi tıp fakültesi hastanesi
8-marmara üniversitesi tıp fakültesi hastanesi
9- yeditepe üniversitesi tıp fakültesi hastanesi

ÇALIŞAN ÖZÜRLÜLER İÇİN KANUNİ HAKLAR

KANUNA GÖRE AŞAGIDAKİ KURUMLAR %2 ORANINDA SAKAT ÇALIŞTIRMAK ZORUNDADIR:

-genel ve katma bütçeli daireler
-il özel idareli ve belediyeler
- kefalet sandıkları,döner sermayeli kuruluşlar
-sermeyasinin yarısından fazlası devlete ait olan banklar
- husisi kanunlarla kurulmuş banka ve teşekküller
not: 30 mayıs 1997 tarihinde bakanlar kurulunca alınan karara göre 1475 sayılı iş kanununun degişik 25.maddesinin a fıkrasının 1.bendindeki %2 oranı %3 olarak degiştirilmiştir.

SAKATLARIN ÇALIŞTIRILABİLECEGİ İŞLER NELERDİR?
Kanuna göre belirli bir meslegi olanların meslekleri ile ilgili işlerde çalıştırılması esastır. belirli meslegi olmayanlar sakatlık durumuna uygun kadrolarda çalıştırılmalıdır. sakatlar,sakatlıklarını artırıcı veya ek sakatlık getirici işlerde çalıştırılmamalıdır. sakat memur çalıştırmak zorunda olan kurumlar çalışma yerlerini sakatlara göre düzenlemek ve çalışmaları ile ilgili özel araç ve gereçleri temin etmek zorundadırlar.
ÖZÜRLÜLÜLERİN İŞ YERİNDEK HAKLARI NELERDİR???
-Bir iş yerinden malulen ayrılmak zorunda kalıp da sonradan maluliyeti ortadan kalkan sakat işçiler eski işyerlerine alınmalarını istedikleri taktirde, işveren bunları boş yer varsa derhal yoksa boşalacak ilk işe o andaki şartlarla başka isteklilere tercih ederek almak zorundadırlar.
-bir iş yerinde çalışırken iş kazası nedeniyle sakatlananların öncelik hakkı vardır.işveren bu işçisini sakat kadrosunda öncelikle çalıştırmakla yükümlüdür. çalıştıgı işyerinde sakatlananlar durumlarını tescil için iş ve işçi bulma kurumuna başvururlar.

ÇALIŞMA TALEBİNDE BULUNAN ÖZÜRLÜ NEREYE BAŞVURABİLİR???

İŞVERENLER,ÇALIŞTIRMAK ZORUNDA OLDUGU SAKAT KİMSELERİ İŞ VE İŞÇİ BULMA KURUMU ARACILIGIYLA SAGLAR. BU NEDENLE İŞ TALEBİNDE BULUNANLAR BURAYA BAŞVURMALIDIR.

İŞ VE İŞÇİ BULMA KURUMUNA NASIL BAŞVURULUR???
işe girmek isteyen kişi öncelikle bulundugu iş ve işçi bulma kurumuna şahsen başvurmak zorundadır. başvuru için gereken belgeler şunlardır:
1- 4 adet vesikalık fotograf
2- nüfüs cüzdanı
3-varsa diplama
4- varsa mesleki durumunu gösterir bir bonservis veya sertifika
kuruma başvuran özürlü burada bir form doldurur ve hastaneye sevk kagıdı alır. kurum başvuru sahibini,sakatlık durumunu belgeleyecek saglık kurulu raporu alması için bulundugu yerdeki en yakın tam teşekküllü bir devlet hastanesine sevk eder. bu raporun alınması için gereken muayeneler ücretsizdir. muayene sonuçları tekrar saglık kurulu bürosuna getirilir.haftada iki gün toplanan saglık kurulu bu sonuçları degerlendirerek bir rapor hazırlar.iş ve işçi bulma kurumu vasıfları uygun olanları işe yerleştirir.

DEVLET MEMURU ÖZÜRLÜLÜLERİN YURT DIŞINDA TEDAVİ İMKANINDAN YARARLANMA HAKLARI

Yurt dışında tedavi hakkından yalnızca devlet memurunun kendisi yararlanabilir.yurt içinde tedavi saglanamayacagı saglık kurulu raporu ile belirlenen devlet memururları saglık bakanlıgına baglı hastanelerin saglık kurulunca düzenlenen raporlarını aynı bakanlıgın ankaradaki hastanesinde teyit ettirdikten sonra yurt dışında tedavi görebilirler.

DEVLET MEMURU OLAN ÖZÜRLÜ VE YAKINLARI İÇİN KOLAYLIKLAR
1- devlet memuru olan özürlülerin saglık amacıyla kullandıgı bazı malzemelerin giderlerinin bir kısmı devlet tarafından karşılanmaktadır.
2- protez ve ortezlerin devlet tarafından karşılanan miktarı: ortopedik botların 6.000.000 tlsını ,varis çoraplarının 1.700.000 tlsını aşması halinde aşan kısmın hasta tarafından karşılanır.
3- motorsuz tekerlikli sandalyelerin devlet tarafından karşılanan miktarı: organ protez ve ortezler listesinde yer almayan ve tedavi amacıyla kullanılmasının zorunlu oldugu saglık kurulu raporuyla belgelendirilen motorsuz tekerlikli sandalye için en fazla 90.000.000 tl ödenecek, bunu aşan kısmı ise ilgili tarafından karşılanacaktır
3- hasta tarafından edinilen ortopedik bot,varis çorabı ve motorsuz tekerlikli sandalyeye ait fatura tutarlarının yukarda belirtilen miktardan az olması halinde faturada tutar üzerinden ödeme yapılacaktır
4-protez,ortez ve diger iyileştirici tıbbi malzemelerin temini için resmi saglık kurulu raporu ile bu cihazların kullanılması öngörülmelidir.
5-memurun bakmakla yükümlü oldugu ve tip 1 diyabetli çocukların kullanmakta oldugu kan şekeri ölçüm çubuklarına ait bedeller aşagıda belirtilen şartlarda ödenmektedir:
a)memurun bakmakla yükümlü oldugu çocugunun tip 1 diyabetli olduguna dair tıp fakültelerinin pediatrik endokrinoloji ve metabolizma , var ise diyabet bilim dalları ile bu dalların uzmanları bulunan saglık bakanlıgına baglı egitim hastanelerinin ilgili kliniklerinden saglık kurulu raporu alınacaktır
b)saglık kurulu raporunda hastalıgın tipi, varsa özelligi ve komplikasyonları ile kendi kendine veya yakınlarınca kontrol yetenegi kazanmış olup olmadıgı belirtilmiş olmalıdır
c)şeker ölçüm çubukları hastanın almış oldugu cihaza uygun olarak bir ayda en fazla 30 adet hesabıyla yazılacak reçetelere göre verilecektir
d) kan şekeri ölçüm çubuklarına ait fatura usülüne uygun doldurulmuş sevk kagıdı ve reçetenin asılları ile saglık kurulu raporu ve saglık karnesinin ilgili sayfasının fotokopisi ödeme evrakına eklenecektir.
e) ödemeler dogrudan ilgili kişilere yapılacak ve saglık kurulu raporları en fazla 2 yıl geçerli olacaktır.

SAKATLAR İÇİN GELİR VERGİSİ İNDİRİMİ
Gelir vergisi kanununa göre:
1-ölüm,sakatlık,hastalık ve işsizlik sebebiyle verilen tazminat ve yapılan yardımlardan vergi alınmaz.
2- yardım sandıkları tarafından kendi üyelerine ölüm,sakatlık,hastalık,evlenme,dogum ve ölüm gibi sebeplerle yapılan yardımlardan vergi alınmaz.

SAKATLIK İNDİRİMLERİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?
1- Çalışma gücünün asgari %80 ini kybetmiş olanlar (birinci derece)
2-çalışma gücünün asgari%60 ını kaybetmiş olanlar (ikinci derece)
3-çalışma gücünün asgari %40 ını kaybetmiş olanlar(üçüncü derece)

seda kardeşim daha konu çok ama dün yazamadım.. senin ödevini teslim etme tarihin ne???? ben arada yazıp yollasam olurmu???? çünkü yarım kalsın istemiyorum ödevin....

Daha bir aya yakın var.. Bende sizi çok yoruyorum böyle ama içime sinmiyor ya..

SAKATLIK İNDİRİMİ NE KADARDIR???
Bakanlar kurulu tarafından belirlenmiş özel indirim tutarı şöyle bulunmaktadır.sakatlık inririmi:

1-birinci derece sakatlar için özel indirim tutarının sekiz katı
2- ikinci derece sakatlar için özel indirim tutarının dört katı
3- üçüncü derece sakatlar için özel indirim tutarının iki katıdır...
sakatlık derecelerine göre tesbit edilecek indirimler özel indirime eklenerek özürlü çalışanın ücretinden indirilir....

SOSYAL SİGORTALAR KURUMUNA BAGLI ÖZÜRLÜ ÇOCUKLARIN GELİŞİM VE EGİTİMİNE İLİŞKİN YARDIMLAR
BU YARDIMLARDAN KİMLER FAYDALANIR?
sigortalılar,sigorta kurumundan sürekli iş görmezlik geliri,malüllük veya yaşlılık aylıgı almakta olanların geçindirmekle yükümlü oldukları zihinsel,bedensel,ruhsal ve duygusal özürlü çocukları olanlar ve kurumdan hak sahibi olarak gelir veya aylık alan aynı durumdaki çocuklar faydalanır...
BU YARDIMDAN YARARLANMANIN ŞARTI NEDİR?
Bu şahısların sosyal sigortalar kurumuna baglı saglık tesislerinin verdigi saglık kurulu raporu ile resmi veya özel egitim merkezlerine gönderilerek egitim görmeleri gerektigini belgelemeleri gereklidir..

Çook teşekkürler gerçekten ya..

Hoşgeldin!

Sitemize hoşgeldiniz, avantajlardan yararlanmak için kayıt olabilirsiniz.

Kayıt Ol!

23 Yıldır Sizlerle

23 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Geri