Cinsel Eğitiin Önemi

Puanları 0
Solutions 0
Tepki Skoru
0
@ozlemkalaycıoğlu
CİNSEL EĞİTİMİNÖNEMİ
Çocuk, birbirleriyle paralel gelişen bazı gelişim boyutlarıyla bir bütündür.Bedensel, ruhsal, sosyal, zihinsel ve cinsel gelişim bu boyutları oluşturur. Bugelişim alanları içinde, cinsel gelişim dışındaki diğer boyutlar ve yapılmasıgerekenler belli iken , cinsel gelişim göz ardı edilmekte ve yok sayılmaktadır.
Genel anlamda cinsel eğitim; çocukların ve ergeninbedensel, duygusal, sosyal, zihinsel ve cinsel gelişimlerini takip etmek, kızve erkek rollerini kabul etmesine, kendi cinsinin özellikleri ve karşı cinsinözellikleri ile bir bütün içinde yaşamasına yardımcı olmak amacıyla verilenbilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarıdır. İnsanların toplumsal rollerininincelenmesi yoluyla karşılıklı sevgi ve güven içinde sorumluluk bilincigeliştirmelerine yardımcı olmaktır.
Ailenin cinsel eğitim konusunda gösterdiğiduyarlılık çocukların cinsel gelişiminde olumlu etkiler yapmaktadır. Gerekanne, gerek baba tarafından verilecek cinsel eğitim, çocukların ve ergeninbaşka kaynaklara yönelmesini engelleyecektir.
Cinsel eğitim doğumdan başlayan ergenlik döneminide içine alan uzunca bir süreçtir. Cinsel eğitime başlamak için belli bir yaşbulunmamasına rağmen, anne babalar, çocukları okul öncesi dönemdeyken (3-4 yaşdolaylarında) ilk sorularla karşılaşırlar. Açıklamalar sade bir dille vebilimsel kaynaklardan yararlanarak yapıldığı takdirde gelecektekarşılaşılabilecek olası zorluklar yaşanmayacaktır.
CİNSEL EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR
Cinsel eğitim ailede başlar, okulda devam eder.Her ailenin en önemli hedefi; çocuklarını her anlamda sağlıklı yetiştirmek,sonraki yaşamında kendisi ve çevresiyle barışık, başarılı ve mutlu yaşamasını sağlamaktır.Devamında ise, ileride kuracakları kendi aile yaşamlarında da aynı anlayışıdevam ettirmeleridir.
Çocuğun her alandaki gelişiminde olduğu gibi,cinsel eğitiminde de aileye oldukça büyük görevler düşmektedir. Çocuğunkişiliğine temel oluşturacak özelliklerin çoğu ailede oluşmaktadır. Bu da ancakçocukların yaşına uygun bir şekilde, gerektiği kadar bilgilendirilmeleri ilemümkündür.
Çocuğa ve ergene bilgi verirken ailenin yapısı gözardı edilmemelidir. Sağlıklı bilgi verilmesi her aile tipinde aynı düzeydeolmamakta, bazı ailelerde yeterince sağlanamamaktadır. Elbette her ailenin bukonuda bilgili ve bilinçli olması beklenemez. Önemli olan öğrenmeye ve bilgiyeaçık olmalarıdır.
Demokratik aile ortamında yetişen çocukların,cinsel gelişim sürecinde sorun yaşama olasılıkları azdır. Merak ettiklerinirahatlıkla sorabilir ve uygun yanıtlar alabilirler. Kendilerine olan güvenlerinedeniyle ve ne isteyip ne istemediklerini rahatlıkla ifade edebildikleri içincinsel tacize uğrama olasılıkları çok azdır. Çünkü bunu önleyebilirler.
Herhangi bir duygusal açlık yaşamadıkları için, buanlamda kendilerini kullandırmaları söz konusu değildir. Sağlıklı kız/erkekarkadaş iletişimini rahatlıkla kurabilirler. Aile dışında yaşadıkları olayları(okulda, arkadaşlar arasında vb.) rahatlıkla aile üyeleriyle paylaştıklarından,sorun çıktığında sağlıklı yönlendirme yapmak daha kolaydır ve hatalıdavranışları zamanında önlenebilir.

Hoşgeldin!

Sitemize hoşgeldiniz, avantajlardan yararlanmak için kayıt olabilirsiniz.

Kayıt Ol!

23 Yıldır Sizlerle

23 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Geri