BEYAZ BASTON GÖRMEYENLER DERNEĞİ
Beyaz Baston Görmeyenler Derneği 1988 yılında, genel merkezi Antalya’da kurulmuştur. 9 Ağustos 1993 tarihli Resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararına çalışan dernekler arasına girmiştir.
Yurdun birçok il ve ilçesinde şubeler açarak örgütlenmiştir. Derneğimizin iki temel ilkesi vardır.
1- Eğitim
2- İstihdam
Eğitim: Batı ülkelerinin birçoğunda yapılan uygulamayı (Kaynaştırılmış Eğitim) ülkemizde ilk defa derneğimiz başlatmıştır. Kaynaştırılmış Eğitim adı verilen bu uygulama; görme engelli öğrencilerin ilköğretimin üçüncü sınıfından itibaren gören öğrencilerle birlikte eğitim görmeleridir. 1992–93 ders yılında Antalya Sefa Akın İlköğretim Okulunda başlattığımız kaynaştırılmış eğitim başarıyla sürdürülmekte olup ilköğretimden mezun olan öğrencilerimiz liselere giriş sınavlarını derecelerle kazanmışlardır. Kaynaştırılmış eğitime halen devam etmekte olan kırk beş öğrencimizin yirmi dokuzu derneğimizde barınmakta, bakım, eğitim, ulaşım… gibi tüm giderleri derneğimizce karşılanmaktadır. Lise ve Üniversite düzeyinde öğrenim görmekte olan görme engelli öğrencilerimize karşılıksız burslar düzenli olarak verilmektedir.
İstihdam: Eğitim yaşı geçmiş görme engelli gençlerimiz, belli zamanlarda derneğimiz ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün ortaklığıyla açılan beceri ve meslek edinme kurslarında kendilerini yetiştirmektedirler. Kabartma okuma-yazma, bilgisayar ve İngilizce kurslarına devam etmektedirler. Bu kurslarda aldıkları eğitimlerle kendilerine çalışabilecekleri yeni iş imkânları bulmaktadırlar. Bu gençlerimizde derneğimizde barınmakta ve tüm ihtiyaçları derneğimizce karşılanmaktadır.
Çocuklarımız ve gençlerimiz spor (goalball, satranç, judo, atletizm… vs) alanında da başarılar göstermektedirler.
Bu gençlerimize hepimiz sahip çıkalım. Destek olan tüm gönüllülerimize şimdiden teşekkür ederiz ve şükranlarımızı sunarız.