Bağışıklık Sistemini Güçlendir

Puanları 36
Solutions 0
Katılım
6 Nis 2009
Mesajlar
1,583
Tepki Skoru
0
Puanları
36
Yaş
42
Konum
Balıkesir, Erdek
Web sitesi
www.facebook.com
@serkanalpertosun
Diyetisyen Evrim A. Demirel ve Diyetisyen İpek Cirit, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler ile ilgili önemli ipuçları veriyor.

Bağışıklık Sistemini Güçlendir

Anti-oksidanlar önemli:
Araştırmalar, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin, bağışıklık sisteminin dengelenmesinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Peki, ama bu nasıl oluyor? Evrim Ayhan soruyu şöyle yanıtlıyor: "Yediklerimiz, vücuda enerji vermek için oksijen ile yakılır. Yanma sırasında zararlı maddeler olan serbest radikaller oluşur. Serbest radikaller eksilen elektron molekülünü elde etmek için serbest moleküller başka moleküllere saldırır, saldırılan moleküller de serbest radikal haline gelir ve çoğalır. Çoğalan serbest radikaller de vücudun tüm hücre ve organlarına zarar vermeye başlar. Bunun dışında çevredeki hava kirliliği, ultra viyola ışınları, radyasyon, egzoz gazları, sigarı dumanı gibi birçok faktör de hücrelerimizi etkileyerek serbest radikalleri çoğalmasına yol açar. Vücuttaki serbest radikallerin çoğalması; kalp hastalığı, kanser, katarakt ve yaşlanma gibi sağlık sorunlarını daha çabuk ortaya çıkarır. Bu zararlı etkilerden kurtulmak için vücudumuz, serbest radikallere karşı savunma mekanizması geliştirir. Vücutta üretilen bazı enzimler, serbest radikallerden kurtulmamızı sağlar, yanmayı (oksitlenmeyi) önleyen anti-oksidan maddeler enzim miktarını artırır. Böylece savunma mekanizması güçlenir."
İşte anti-oksidan besinlerin önemi burada ortaya çıkıyor. Bu anti-oksidanların en önemlileri C ve E vitamini ve beta-karotendir. Anti-oksidanları içeren besinleri günlük beslenmemiz içerisinde bol miktarda tüketmek gerekiyor. Limon, portakal, çilek, greyfurt, kivi, dolmalık biber, enginar, brokoli, fasulye, maydanoz, kuşburnu ve ahududu da bol miktarda C vitamini; ayçiçeği yağı, zeytinyağı, fındık, badem, soya, ceviz ve fıstık türleri de E vitamini yönünden zengindir.
İpek Cirit, E vitaminin önemi konusunda şunları söylüyor: "E vitamini selenyum ile birlikte bağışıklık sisteminin fonksiyonunu artmasına yardımcı olur. Vitamin E hem erkekte hem de kadında kalp krizi riskini azaltır, birçok kanser türüne karşı da vücudumuzu korur. Turuncu, kırmızı, yeşil sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan beta karoten de bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısında önemli derecede artış sağlar. Bu vitamini içeren gıdaları tüketmek ile hem bağışıklık sistemini güçlendirmiş, hem de kanserden korunmuş oluruz." Beta karoten, vücutta A vitaminine çevrilerek, dolaylı yoldan yarar da sağlıyor. A vitamini ise havuç, ıspanak, kabak, marul, brokoli, karaciğer ve domateste bulunuyor.
Probiyotikler:
Probiyotik kelimesi son 5-10 yılda hayatımıza girdi. Bu besin grubu güçlü bir bağışıklık sisteminin bir parçası! Probiyotikler bağırsak florası için faydalı etkilere sahip olan canlı bakteriler bileşimi ve bağırsak sistemini destekleyerek hastalık yapan mikroorganizmaların üremesine engel olmaktadır. Evrim Ayhan, en önemli probiyotik yiyecek yoğurttur diyerek; şöyle devam ediyor: "Probiyotik besinler, ishal ile besin alerjilerinin önlenmesi ve iyileştirilmesinde önemli faydalar sunmaktadır. Probiyotik besinler, ayrıca sindiriminin çalışmasını kolaylaştırıp, bağırsaklarda üretilen vitaminlerin sentezinde de önemli rol üstlenmektedir. Sütteki laktozun laktik asit bakterileri tarafından laktik asite çevrilmesi ile oluşan yoğurt içinde bulunan yararlı bakteriler sayesinde probiyotik etki yaparak, hem çocukların hem de erişkinlerin bağışıklık sistemini güçlendirir."
Bu besinleri beslenmenize ekleyin:
Kimisinin adını sıkça duydunuz, kimisini ise muhtemelen ilk kez duyuyorsunuz ama öyle besin maddeleri var ki bu besinleri günlük beslenmemize eklediğimizde, bağışıklık sistemini güçlendirebiliriz. İpek Cirit bu besinlerle ilgili şunları söylüyor: "Keten tohumunun içeriğinde bulunan lignan; östrojene bağlı olarak gelişen kanser riskini azaltır. Soya fasulyesinin içeriğinde bulunan isoflavanlar; kanser, kemik erimesi ve kalp damar hastalıkları riskini azaltır. Sarımsakta bulunan kükürtlü bileşikler kanser ve kalp damar hastalıkları riskini azaltır. Meyan kökünde bulunan glikozidler ise alerji ve iltihabı azaltır. Bununla birlikte omega 3 yağ asitleri adı verilen ve balıkta bolca bulunan yağ asitleri ve proteinli gıdalarda aldığımız arginin amino asidi; bağışıklık sistemimiz için önemli besin kaynakları arasında yer almaktadır. Bağışıklık sistemimizi güçlendirecek gıdalara ek beta-glukan, ekinezya, probiyotikler, izozomlar ve yeşil çay gibi doğal maddeleri saymak da mümkündür. Ekinezya; doktorlar tarafından çok eski tarihlerden bu yana soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmakta; ancak ekinezyanın düzenli ve sürekli olarak alınması halinde vücudun bu maddeye alışması nedeni ile ekinezya bağışıklık sisteminde istenilen etkiyi gösteremeyebilmektedir. Bu sebeple, ekinazyo doktor kontrolü ile kullanılmalıdır.
 

Hoşgeldin!

Sitemize hoşgeldiniz, avantajlardan yararlanmak için kayıt olabilirsiniz.

Kayıt Ol!

23 Yıldır Sizlerle

23 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Geri
Üst