ETKİNLİK:5
SANATETKİNLİĞİNİN PLANLANMASI VE UYGULANMASI
Uygulama yapan:
Uyguluma öğretmeni:
Uyguluma okulu:
Tarih:12.01.2012
Yaş grubu:5_6 yaş
AMAÇLAR VE KAZANIMLAR
PSİKOMOTOR ALAN
Amaç 2. El vegöz koordinasyonu gerektiren belirli hareketleri yapabilme
Kazanımlar
7. El becerilerini gerektiren bazı araçları kullanır.
8. Nesneleri yeni şekiller oluşturacak biçimde bir araya getirir.
13. Malzemeleri istenilen nitelikte keser.
14. Malzemeleri istenilen nitelikte yapıştırır.
15. Nesneleri değişik malzemelerle bağlar.
SOSYAL-DUYGUSALALAN
Amaç 4. Kendi kendini güdüleyebilme
Kazanımlar
1. Kendiliğinden bir işe başlar.
2. Başladığı işibitirme çabası gösterir.
Amaç 11. Estetik özellikler taşıyan ürünleroluşturabilme
Kazanımlar
3. Görsel sanatetkinliklerinde ürün yapar.
BİLİŞSELALAN
Amaç 3. Dikkatini toplayabilme
Kazanımlar
2. Dikkatininesne /durum / olay üzerinde yoğunlaştırır.
ÖZBAKIM BECERİLERİ
Amaç 1. Temizlik kurallarınıuygulayabilme
Kazanımlar
7. İçindebulunduğu çevreyi temiz tutar.
ÖĞRENME SÜRECİ
Öğretmençocuklara sandalyelerini alarak masaya oturmalarını söyleyerek onlarıyönlendirir.
Çocuklar masayaoturduktan sonra “haydi şimdi elimize hayali bir ayna alalım ve aynayı birelimizde tutup aynada kendimize bakalım, saçımızı düzeltelim…
Şimdi aynayımasaya koyalım, baş ve işaret parmağımız makas olsun ve diğer elimize hayalibir kâğıt alalım, kâğıdımızı hayali makasımızla keselim” denerek ısınmaçalışması yapılır.
Başparmak veişaret parmağı biraz konuşturulur:
Başparmak: Hey işaret parmağı, bakar mısın bana?
İşaret parmağı: Efendim başparmak?
Başparmak: Bu gün öğretmenimiz bize ne yaptıracak,biliyor musun acaba?
İşaret parmağı: Hayır bilmiyorum, sen biliyor musun?
Başparmak: Hayır ben de bilmiyorum, hadi soralım, neyaptıracakmış,
İşaret parmağı: E soralım o zaman.
İşaret parmağıile başparmağın bu diyaloğun çocuklar tarafından da söyletilebilmesine yardımcıolunur. Böylece çocukların yapılacak etkinlik konusunda meraklanmaları veparmaklarını uygun hareketlerle hazırlamaları da sağlanır.
Öğretmen çocuklara bugün sizinle çok güzel kar tanesi yapıpsınıfımıza yerleştireceğiz der ve onlara yapacağı faaliyeti anlataraketkinliğini bir örneğini sınıf panosuna asarak çocuklara rehberlik etmesinisağlar.
Ardındançocuklara,önceden hazırlanan kartona çizilmiş kar tanesi kalıpları, verilir. Çocuklardankar tanelerini kesmeleri, tuvalet kâğıdı parçalarıyla kaplamaları, sim, pul,boncuk vs. ile süslemeleri istenir. Kar taneleri, delgeç yardımı ile delinir. Çocuklardankar tanesi mobillerini delgeç ile delinen yerinden iplerini bağlamalarıistenir. Tamamlanan kar tanesi mobilleri, sınıfa asılır.
Sanat etkinliğibittikten sonra çocuklarla etraf toparlanır ve çocuklara diğer etkinliğegeçeceğini söyler.
YÖNTEM VE TEKNİKLER
Öğrenim Tekniği:Modele bakarak yapma, anlatım, yaratıcılık
Etkinlik Tekniği: Kesme yapıştırma, yaratıcılık…
SÖZCÜKLER VE KAVRAMLAR
· Kar tanesi
MATERYALLER
· Renkli kartonlar, makas, yapıştırıcı, ip,sim, pul, tuvalet kâğıdı, boncuk, ip
ETKİNLİKLE İLGİLİ İPUÇLARI
· Sanatetkinliğinde kullanılacak malzemeler çocuk sayısından biraz fazlahazırlanmalıdır. Böylece malzemenin bazı çocuklarca tekrar kullanılmasınıgerektiren bir durum olduğunda tekrar hazırlamaya gerek kalmayacaktır.
· Çocuklarmalzemeleri yapıştırırken isteksiz olan çocuklar “aferin, ne güzelyapıştırıyorsun, sen bu işi çok iyi biliyorsun” gibi sözlerle yüreklendirilmelive çocuğun etkinliğe daha istekli katılmasına yardımcı olunmalıdır.
· Etkinliğiyapmada zorlanan çocuklara yardım ederken nasıl yapılması gerektiği çocuğagöstertilmeli ve etkinliği çocuğun tamamlanması sağlanmalıdır.
ÖNERİLEN DİĞER ETKİNLİKLER
· Karton yerine elişi kâğıtları dakullanılabilir.
· Kar tanesini süslemede malzemeler çeşitlendirilebilir.
· Kartanesi simli parlak iplerle ya da simli yün ile de yapılabilir.
AİLE KATILIMI
Sevgili Anne-Baba,
Bugün çocuğunuzla birlikteçok güzel ve keyifli bir etkinlik yapmanızı istiyoruz. Çocuğunuzla yolladığımızkardan adam serbest boyama sayfasını birlikte boyamanızı ve boyadığınız resimile ilgili bir hikâye oluşturmanızı ve ertesi gün çocuğunuz tarafından Türkçedil etkinliğinde anlatmasını istiyoruz. Hayırlı günler dileriz.
ÖĞRETMEN ADAYI
DEĞERLENDİRME
Çocuk Açısından: Çocuklar parmaklar arasındaki diyaloğu çok sevdiler. Etkinliğe bütünçocuklar etkin bir şekilde katıldı. Özellikle de pulları çok sevdiler veetkinliğini bitiren çocukların etkinliğini havaya kaldırılıp mesela “bakınYağmur’ kar tanesini çok güzel yapmış aferin ona” gibi sözleri işittikten sonrayüzlerindeki sevinç ifadesi görülmeye değerdi.
Program Açısından: Etkinlik planlandığı gibi uygulandı. Etkinlik içingerekli olan bütün malzemeler sağlandı. Etkinlik boyunca çocukların dikkatlericanlı tutuldu. Planda alınan amaçlar ve kazanımlar çocuklara kazandırılmasısağlandı.
Öğretmen Açısından: Çocuklar etkinliğe çok güzel bir şekilde katıldılar ve etkinlikleriniözverili bir çalışmayla tamamladılar.
BİLGİYAPRAĞI AİLEKATILIMI METNİ Sevgili Anne-Baba,
Bugün çocuğunuzla birlikteçok güzel ve keyifli bir etkinlik yapmanızı istiyoruz. Çocuğunuzla yolladığımızkardan adam serbest boyama sayfasını birlikte boyamanızı ve boyadığınız resimile ilgili bir hikâye oluşturmanızı ve ertesi gün çocuğunuz tarafından Türkçedil etkinliğinde anlatmasını istiyoruz. Hayırlı günler dileriz.
ÖĞRETMEN ADAYI